Hlavní obsah

Dobrý životopis zvyšuje šance na novou práci

Novinky, kil

Jak to zařídit, aby při hledání nového zaměstnání vybrali v záplavě životopisů právě ten váš? V tom poradí on-line seminář na webu www.vetsisance.cz, kde bude v úterý 24. června od 17 hodin probíhat chat s odbornicí Monikou Gavlasovou z centra Kašpar.

Foto: Profimedia.cz

Pracovní zkušenosti jsou nejdůležitější částí životopisu.

Článek

„Správně sestavený životopis je vstupenkou na pracovní pohovor. Personalista primárně sleduje, nakolik zájemce splňuje požadavky a ponechá si jen ty životopisy, ze kterých se dozví dostatek informací. Co v životopisu neuvedete, to už u pohovoru nedoženete. Jednoduše proto, že vás na něj třeba ani nepozvou,“ říká pragmaticky Monika Gavlasová z centra Kašpar.

Od současnosti do minulosti

Pro snazší orientaci v datech se preferuje strukturovaný životopis. Po základních údajích může následovat vzdělání nebo pracovní praxe. Obojí se uvádí chronologicky od nejnovější k nejstarší pozici. Právě pracovní zkušenosti jsou nejdůležitější částí životopisu.

„V životopisech se často objevuje jen název společnosti a doba působení. Měl by zde být uveden nejen název pozice, ale především její pracovní náplň. Někdy lze uvést i reference, častěji se ale uvádějí až na samém konci,“ vysvětluje Monika Gavlasová a dodává, že v popisu pracovních zkušeností je dobré zaměřit se na ty činnosti a dovednosti, které by mohl využít i potenciální zaměstnavatel.

Své dovednosti „nevylepšujte“

Po informacích o vzdělání a praxi následují další profesní dovednosti, jako například jazykové znalosti, počítačová gramotnost, řidičské oprávnění apod. V této části lidé také nejčastěji přehánějí, zejména pak u jazykových znalostí.

„Pokud je požadován životopis v cizím jazyce, nesvěřujte ho překladatelské službě. Předveďte, co doopravdy umíte. Přecenění jazykové vybavenosti už při pohovoru dohnalo nejednoho uchazeče do úzkých,“ radí Monika Gavlasová.

Nezapomeňte na souhlas se zpracováním údajů

Řada lidí také neví, že by měli k životopisu, nebo přímo do něj, uvést souhlas se zpracováním osobních údajů. Hovoří o tom zákon 101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů a v extrémních případech může absence souhlasu znamenat, že si váš životopis personalista ani neuloží. Nepodceňujte ani datum a podpis. Uvedení data má logický význam, udává k jakému dni jsou informace v životopisu aktuální.

Lež má krátké nohy

A rada na závěr? „Nelžete! U pohovoru se bude určitě podrobněji mluvit o údajích z vašeho životopisu a bylo by nepříjemné zamotat se do vlastních lží,“ doporučuje Monika Gavlasová.

Video se seminářem i otázky, které budou v průběhu chatu zodpovězeny, zůstanou na webu nadále ke zhlédnutí. Web je součástí kampaně Větší šance na podporu Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a Evropského sociálního fondu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám