Hlavní obsah

Do ulic Plzně vtrhnou věda i technika

Právo, Jan Švábek

Jak si stojí lidský mozek ve srovnání se superpočítači? Proč se některým lidem lámou kosti snadněji než ostatním? Tak zní zlomek otázek, které zodpoví Dny vědy a techniky v Plzni. Jubilejní, desátý ročník akce proběhne od 8. do 12. září.

Foto: Jan Švábek, Právo

Dny vědy a techniky v Plzni mají nové maskoty: objímku a žárovku.

Článek

První tři dny akce se uskuteční přímo v laboratořích pořádající Západočeské univerzity (ZČU) v Plzni. „Lidé si zde mohou projít například cestu od virtuální formule k reálné a na vlastní oči vidět, jak postupně vzniká unikátní závodní stroj. Nebude chybět ani pozvání do světa chemických reakcí,“ řekla Právu tisková mluvčí ZČU Kamila Kolářová.

Zaujmout středoškoláky pro studium

Poprvé návštěvníci uvidí kosterní a svalový model lidského těla. Kostroun Hubert jim předvede, kolik mají v těle kostí a proč se některým lidem lámou snadněji. „Novinkou na elektrotechnické fakultě je ukázka studentských prací. Chceme tak zaujmout středoškoláky. Expozice jim přiblíží, co by na fakultě mohli studovat,“ dodává Světlana Tomiczková ze ZČU, která má na starosti program.

Akci, jež má mimo jiné zvýšit zájem dětí o technické a přírodovědné obory, ročně navštíví okolo dvaceti tisíc lidí. Zájemci o návštěvu vnitřních expozic se proto musí předem zaregistrovat na webových stránkách dnyvedyzcu. cz.

Od pátku v ulicích města

Program se v pátek přestěhuje přímo do plzeňských ulic a na náměstí Republiky, kde bude třiatřicet expozic. Patří mezi ně roboti, lego, autodráha, kybernetika či různé dílny. Pracovníci univerzity také lidem vysvětlí, jak funguje lidský mozek.

„Přestože tvoří dvě procenta hmotnosti lidského těla, je mnohem složitější než nejvýkonnější počítače na světě. Dosahuje přes 38 tisíc triliónů operací za sekundu,“ dodává Kolářová. Z mozkových vln se pak odborníci pokusí uhodnout číslo, na které bude návštěvník myslet. Matematici si s lidmi budou povídat o kladných a záporných nulách, o měkkých a tvrdých jedničkách, velkých a malých nekonečnech a rozumných, nerozumných a utajených číslech.

Technika je zbytečným strašákem

Podle rektora univerzity Miroslava Holečka patří technické a přírodovědné obory ve školách stále mezi strašáky. „Přitom je mnoho způsobů, jak pro ně nadchnout mladé lidi už od dětství a ukázat jim, že mohou být i zábavné,“ vysvětluje význam akce Holeček.

Rozpočet na ni se pohybuje okolo dvou miliónů korun. Přesně čtvrt miliónu univerzitě poskytlo město Plzeň. Vstup do vnitřních i venkovních expozic je zdarma. Do jubilejního ročníku akce se zapojí stovky studentů a pracovníků Západočeské univerzity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám