Hlavní obsah

Diskriminující inzeráty s nabídkou práce

Novinky, stk

Diskriminaci kvůli rase, pohlaví, náboženství nebo z jiných důvodů zakazuje ustanovení Zákoníku práce. Problém je v tom, že některá pracovní místa zaměstnavatelé stále přisuzují a nabízejí pouze mužům a jiná ženám. Navíc zvolenými formulacemi leckdy skrytě diskriminují ženy mladé nebo naopak starší, ženy s dětmi či ženy ucházející se o vyšší a finančně lépe hodnocené posty.

Článek

Rovné zacházení s muži a ženami se přitom projevuje mimo jiné tím, že požadavky na budoucí zaměstnance jsou pro muže i ženu zcela shodné. Při přijímacím pohovoru by proto otázky týkající se rodinného stavu, počtu dětí, jejich věk, apod. neměly padnout. Velmi často se totiž stává, že po zodpovězení těchto dotazů je žena z výběrového řízení vyloučena, aniž by se zaměstnavatel dotázal na cokoli dalšího.

S porušováním zásady rovnosti se ale často setkáme již v samotných nabídkách práce, které jsou formulovány v rozporu se zásadou rovnosti a nenabízejí pracovní pozice oběma pohlavím.

Diskriminačními inzeráty jsou například nabídky tohoto znění: "Hledáme ředitele... vedoucího propagace... asistentku... prodavačku... sekretářku."

Dalším příkladem jsou inzeráty, které diskriminují nejen na základě pohlaví, ale neoprávněně ve svých textech požadují splnění dalších předpokladů. Například: "Pro naši mladou dynamicky se rozrůstající firmu hledáme: mladé muže ve věku do 35 let... mladé ženy do 30 let..... ženy s odrostlými dětmi..... bezdětné ženy... ... muže bez závazků... ..ne absolventy atd."

Příklad inzerátů, které nediskriminují přímo, ale z jejichž textu je možno vyčíst, že zaměstnavatel při výběru zaměstnanců s největší pravděpodobností diskriminovat bude:

"Nabízíme práci v mladém dynamickém týmu" - taková nabídka signalizuje, že zaměstnavatel může při výběru diskriminovat na základě věku a odmítnout uchazeče a uchazečky starší 30 let.

"Požadujeme ochotu pracovat bez ohledu na čas" nebo "požadujeme absolutní časovou flexibilitu" nebo "vyžadujeme maximální pracovní výkon" - z čehož lze vyčíst, že zaměstnavatel může skrytě nabízet místo pouze mužům nebo ženám s odrostlými dětmi, popřípadě že namísto nebudou přijímány mladé ženy, u nichž předpokládá starost o děti.

"Požadujeme uchazeče s praxí max. 3 roky" - jinými slovy řečeno: "hledáme mladé uchazeče tak kolem 21 až 24 let a předpokládáme rovněž, že žena tohoto věku bude bezdětná".

Výjimku mají pouze inzeráty nabízející práce, o nichž hovoří zákoník nebo zvláštní právní předpisy (např. stanovený zákaz práce ženám v dolech při těžbě nerostů), nebo když je pro to opodstatněný důvod (např. povolání modelky pro předvádění dámské konfekce).

Uvedené nedostatky samozřejmě také souvisí s charakterem českého jazyka a tím, jak ho dokážeme používat. V případech, kdy jde o nabídky diskriminující pouze skrytě, se tak otevírá možnost domluvy při přijímacím pohovoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám