Hlavní obsah

Demografické změny: jaký vliv mají na trh práce v Česku?

Novinky, Jaroslava Rezlerová, Manpower

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na fungování trhu práce, a také přímo firem a podniků, mají samozřejmě vliv demografické změny, a to mnohem více, než by se zdálo na první pohled. Zaměstnavatelé musí chod svých firem přizpůsobovat dostupným odborníkům i řadovým pracovníkům, respektovat generační rozdíly a být schopni utvářet kompromisy či řešení mezi kvalitou práce a požadavky zaměstnanců, jejichž základ se dá většinou vysledovat a zobecnit.

Článek

Zásadní problém, který zaměstnavatelé řeší, je nedostatek vhodných zaměstnanců. Částečně je to způsobeno demografickým vývojem, částečně tím, že s jeho výslednými rysy neumějí podniky a firmy pracovat. Určujícími tendencemi jsou v současné době v České republice nástup generace Y, nedostatek lidí s potřebnou kvalifikací a také nízká míra migrace.

Generace Y kontra generace X

Mladí lidé narození po roce 1976, označovaní také jako generace Y, se z pohledu personalistů dělí ještě na dvě skupiny. Na ty, kteří jsou starší 25 let, a na ty mladší. Jejich požadavky na trh práce a na jejich uplatnění v něm mají proti generaci X, což jsou lidé narození před tímto datem, určitá specifika.

Mají odlišné požadavky, postoje a očekávání při výběru práce, budování kariéry. Jsou výrazně ekonomicky aktivní, vyžadují vyšší životní úroveň, cítí větší zodpovědnost za svou sociální jistotu a kladou důraz na osobní uplatnění.

Generace Y si nejvíce cení dlouhodobého vzdělávání s následným získáváním zkušeností z různých oblastí, v nichž jejich firma působí. Rovněž kladou důraz na smysluplnost vykonávané práce a na možnost poradit se se zkušenějšími kolegy.

Usilují o vyváženost pracovního a soukromého života, pracovní prostředí s moderním technickým vybavením a o prostředí umožňující otevřenou komunikaci.

Tyto jejich požadavky jsou částečně kompenzovány určitými benefity pro zaměstnavatele. K nim patří ICT vybavenost (což v důsledku přináší nižší náklady zaměstnavatelů na jejich školení) a vysoká efektivita práce při spokojenosti v zaměstnání.

Nedostatek kvalifikovaných představuje hrozbu

Nedostatek lidí s potřebnou kvalifikací představuje hrozbu pro celý světový hospodářský růst. V mnoha regionech a odvětvích jde o krizi, která hrozí dalším rozšířením. Přestože jsou související problémy známé, je teprve nutné nalézt řešení, která musí být implementována zaměstnavateli, vládami i jednotlivci tak, aby byla prospěšná pro všechny strany.

Příčin nedostatku odborníků a specifických dovedností, jimiž by měli vládnout, je řada. Jednou z nich jsou právě demografické změny, dále pak globalizace, neodpovídající vzdělávací systémy, ale i technologický pokrok eliminující práci s nízkými nároky.

Nízká míra migrace

Specifickým problémem České republiky je velmi nízká míra migrace, a to nejen z pohledu přijímání emigrantů z jiných zemí, ale hlavně neochota občanů ČR stěhovat se za prací v rámci státu. A to i přes současnou ekonomickou krizi a hospodářskou recesi a následnou vysokou nezaměstnaností.

Obecně takové chování u nás nemá v nedaleké minulosti kořeny, lidé na ně nejsou zvyklí. Zde budou muset zapůsobit zaměstnavatelé a nabídnout lidem něco navíc, umět jim zdůvodnit, proč by se měli přestěhovat nebo alespoň do zaměstnání dojíždět.

Situace na trhu práce, která je všeobecně charakterizovaná nedostatkem kvalifikovaných pracovních sil, prozatím paradoxně nevedla k tomu, aby zaměstnavatelé při obsazování pracovních pozic začali využívat více faktorů, které jsou spojeny s dalšími potenciálními pracovníky z řad generace Y či migrantů. Jde o potřebu přitáhnout novou pracovní sílu, o nutnost zaměstnavatele zaujmout potenciální zaměstnance, a tedy přizpůsobit se požadavkům nových pracovníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám