Hlavní obsah

Dánské kadeřnictví má problém kvůli rozdílným cenám pro ženy a muže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Dánsku, které obdobně jako další severské země bere rovnost mezi muži a ženami velmi vážně, si rovnost mezi pohlavími našla cestu i do kadeřnictví. Komise pro rovné příležitosti totiž označila odlišné ceny pro mužské a ženské sestřihy za nelegální, cech kadeřníků ale toto rozhodnutí považuje za absurdní, napsala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Úprava ženských vlasů prý trvá déle.

Článek

Celý spor odstartovala jistá žena, která si stěžovala na jeden ze salonů, který nabízel vlasovou péči ženám za 528 dánských korun (asi 1810 Kč) a mužům za 428 korun (asi 1470 Kč); v ceně nebyly příplatky za dlouhou hřívu.

Komise pro rovné příležitosti stížnost uznala jako oprávněnou a uložila kadeřnictví, aby ženě vyplatila odškodnění 2500 korun (přibližně 8600 Kč). Sdružení kadeřníků verdikt označilo za nesmyslný. Určování cen se tak prý stane noční můrou a v cenících zavládne zmatek.

Stříhání žen trvá déle

"S ženami to jednoduše trvá déle," uvedla v prohlášení Connie Mikkelsenová, která stojí v čele dánské organizace nezávislých kadeřníků a kosmetiček. Proti rozhodnutí komise se kadeřníci odvolali, spor tak nyní musí rozhodnout soud.

Severské státy tradičně dosahují nejlepších hodnocení v rovném přístupu k ženám. Dánsko je podle Světového ekonomického fóra na žebříčku hodnotící rozdíl mezi pohlavími v otázkách politických, zdravotních, vzdělávacích a hospodářských na sedmé pozici ze 135 sledovaných zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám