Hlavní obsah

Čeští učni odjeli do Rakouska, aby se naučili programovat CNC stroje

Právo, Lucie Janečková
Sezimovo Ústí/Linz

Žáci učebního oboru obráběč kovů z Centra odborné přípravy Sezimovo Ústí na Táborsku vycestovali sbírat zkušenosti ve sváření a programování CNC strojů do rakouského Lince. Jejich rakouští kolegové naopak přijeli do České republiky, aby se naučili základy českého jazyka a získali praxi v sezimovoústecké škole.

Článek

„Jako první se do Lince v létě podívali absolventi, kteří začali hledat zaměstnání. Zahraniční kurz pro ně představoval první příležitost a zkušenost,“ řekla Hana Petrů z Centra odborné přípravy s tím, že před pár týdny takovou možnost získali studenti třetích ročníků, kteří si práci budou vybírat už příští rok.

V Rakousku se do přeshraničního kurzu mohli přihlásit nejen studenti, ale i další lidé. Nabídku využili hlavně nezaměstnaní a také ti, jež si chtěli doplnit vzdělání.

„Jsem rád, že jsem se kurzu zúčastnil. Nejenže jsem se podíval do České republiky, ale také jsem získal spoustu užitečných informací. V Čechách jsem poprvé, velmi se mi zde líbí, ale čeština je opravdu moc těžký jazyk,“ uvedl Rainer Plöderl, jeden ze zahraničních účastníků, kteří v Sezimově Ústí strávili tři dny, kdy se učili programovat CNC stroje.

Projekt byl zkušeností také pro samotné realizátory. Zjistili například, že na výuce v rakouských středních školách se podílí soukromé firmy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám