Hlavní obsah

Český průmysl hledá nové zaměstnance

Novinky, kil

České ekonomice se letos daří dobře. Firmám přibývá zakázek a rostou jim tržby. Ruku v ruce s tím roste potřeba zaměstnanců, což potvrzuje analýza situace v českém průmyslu zpracovaná pracovním portálem Profesia.cz.

Foto: Profimedia.cz

Z hlediska počtu nabízených pozic si prvenství drží dělníci ve výrobě.

Článek

Největší poptávka v prvním čtvrtletí 2015 byla po odbornících ze strojírenství, výroby a elektrotechniky a energetiky. Profese, o které výrobní firmy aktuálně nejvíce stojí, jsou dělník a operátor strojů a zařízení.

V popředí zájmu jsou odborníci ze strojírenství

Počet volných pozic ve strojírenství narostl o 39 % na 2111 inzerovaných pozic, meziročně si stále drží první místo v počtu volných nabídek. Elektrotechnika a energetika navzdory třetinovému nárůstu počtu volných míst spadla z druhého na třetí místo (1476 pozic); na pomyslné druhé příčce ji nahradila výroba s 2066 nabídkami.

Šance pro dlouhodobě nezaměstnané

Z hlediska meziroční změny v prvním čtvrtletí výrazně stoupla poptávka v rámci dřevozpracujícího (nárůst o 214 %) a textilního průmyslu (nárůst o 208 %). Raketový nárůst o 374 % však zaznamenala kategorie pomocné práce. Jistou šanci najít uplatnění by tak nyní mohli mít lidé bez kvalifikace, kteří patří mezi dlouhodobě nezaměstnané.

Na prvním místě jsou dělníci ve výrobě

Z hlediska počtu nabízených pozic si prvenství drží dělníci ve výrobě (533 volných míst) a operátoři strojů a zařízení (423). Třetí, nejčastěji nabízenou profesí, je sice konstruktér ve strojírenství (264), ale počet nabídek oproti loňsku o necelou desetinu poklesl.

Naopak oproti loňsku stoupl počet pracovních nabídek na pracovním portálu Profesia.cz na pozici dělník – procentuálně vyjádřeno o neuvěřitelných 620 %. Radikální nárůst počtu volných míst zaznamenaly i profese operátor strojů a zařízení (504 %), seřizovač CNC strojů (192 %) a skladník (176 %).

Nejvíce zájemců je o pozice skladníka, dělníka a řidiče

V žebříčku Top 10 pozic v průmyslu, které nejčastěji uvedli zájemci v životopisech v prvním čtvrtletí letošního roku, kralují tři profese – skladník (1186), dělník (1100) a řidič (1049) životopisů. Následuje balič s 541 životopisy, kurýr s 391 životopisy a operátor strojů a zařízení s 382 životopisy.

Reklama

Výběr článků

Načítám