Hlavní obsah

České ženy se s důchodem smiřují snadněji než muži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vnímání života v důchodovém věku závisí ve značné míře na pohlaví. Podle téměř poloviny českých důchodců je pocit nudy v důchodu typicky mužská záležitost, zatímco pouze 9 procent z nich uvedlo, že ženy se v důchodu nudí více než muži. Ženy jsou na důchodový věk lépe psychicky připraveny a prožívají ho aktivněji, čelí však zároveň větším finančním těžkostem.

Článek

Vyplývá to z unikátního celosvětového průzkumu AXA Retirement Scope 2008, který zjišťuje každoročně názory na důchodový věk. Zkoumá pohledy na tuto problematiku jak u ekonomicky aktivních jedinců, tak i důchodců. Z výsledků pro Českou republiku vyplývá, že muži a ženy prožívají a vnímají důchod odlišně.

Čeští muži trpí pocitem nudy v důchodovém věku více než ženy. To si myslí 49 % důchodců a dokonce 54 % pracujících lidí. Že nuda po odchodu ze zaměstnání ohrožuje spíše ženy se domnívá jen 9 % penzistů a 17 % ekonomicky aktivních. Podle zbytku respondentů není pocit nudy v důchodu závislý na pohlaví.

Zajímavé přitom je, že samotní muži svou „důchodovou nudu“ nevnímají zdaleka tak vyhraněně jako jejich protějšky. Na rozdíl od 63 % důchodkyň totiž jen 32 % českých důchodců – mužů uvedlo, že jde o typicky mužský problém.

Ženy snáší důchod lépe psychicky, hůře ekonomicky

Menší pocit nudy u žen souvisí s tím, že jsou na důchod lépe psychicky připraveny než muži. S tím souhlasí 57 % pracující populace a 46 % lidí v důchodovém věku. Pouze 16 % pracujících i penzistů vnímá jako lépe psychicky připravené muže.

Podle 53 % ekonomicky aktivních jsou navíc ženy v důchodu společensky aktivnější než muži, opačný názor má jen 17 % pracujících. To potvrzují i zkušenosti penzistů, z nichž 46 % také označilo ženy v důchodu jako společensky aktivnější pohlaví.

Z výsledků průzkumu AXA Retirement Scope 2008 rovněž vyplývá, že finanční situace v důchodu představuje problém spíše pro ženy. 44 % pracujících Čechů očekává, že muži budou na důchodový věk lépe finančně připraveni než ženy, 21 % tvrdí opak. U současných důchodců není rozdíl ve finanční připravenosti až tak dramatický.

Podle 36 % z nich jsou na tom lépe muži, podle 26 % penzistů jsou na důchod lépe finančně připraveny ženy. Názory můžu a žen se přitom v této souvislosti téměř neliší.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám