Hlavní obsah

Češi se učí jazyky v zahraničí

Novinky, kil

Poptávka po jazykových kurzech v zahraničí se neustále zvyšuje. Podle výzkumu britského časopisu Study Travel Magazine, který zkoumal osm českých agentur tvořících zhruba polovinu našeho trhu, vyjíždí za studiem do zahraničí 3466 z nás, což představuje nárůst o 12,1 % za minulý rok. Celkový počet studentů se tak ročně pohybuje okolo 7000.

Foto: Profimedia.cz

Jazykovou výuku lze kombinovat i s příjemným odpočinkem na pláži.

Článek

Podle již zmíněného odborného časopisu preferují Češi především levnější, evropské destinace, jako je Malta a jih Anglie, kde je studium cenově dostupnější. Nároční nejsme ani na ubytování – 62 % z nás dává přednost ubytování v hostitelské rodině. Průměrná délka pobytu pak činí 4 týdny. Důvody Čechů k absolvování studia v zahraničí jsou různé. Hlavní motivací je však současné či budoucí zaměstnání.

Nejčastěji studovaným jazykem je angličtina

„Oblíbenou destinací pro jazykové kurzy se čím dál častěji stává Německo, jih Británie jako Bournemouth či Brighton a hlavní město Irska Dublin. Češi se také začali zajímat o kvalitu škol a volí zejména kurzy zaměřené na přípravu na mezinárodní zkoušky,“ uvádí Jindřich Josífek ze společnosti Czech-us, která jazykové zahraniční kurzy nabízí již řadu let.

Angličtina je u nás stále nejčastěji studovaným jazykem. Volí ji podle statistiky 80 % Čechů. V závěsu se pak umisťuje němčina s osmi procenty. Můžeme však sledovat i další trend.

Trendem je příprava na hledání práce

„Specialitu poslední doby představují kurzy zaměřené na přípravu při hledání práce. Jedná se o nacvičování pohovorů, psaní životopisů a tvorbu motivačních dopisů v daném jazyce,“ uvádí Přemysl Piskač, rovněž ze společnosti Czech-us.

Spojit příjemné s užitečným

V poslední době můžeme také pozorovat trend spojení jazykového kurzu s letní dovolenou a s nejrůznějšími doprovodnými aktivitami. Jazyková výuka totiž nemusí znamenat jen nudné celodenní vysedávání ve třídě. Lze ji kombinovat i s příjemným odpočinkem na pláži.

Důvodem, proč poptávka po absolvování zahraničních jazykových kurzů roste, je pravděpodobně také fakt, že při finančním porovnání klasické letní dovolené s tou doplněnou o výuku jazyka se dostaneme k podobným částkám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám