Hlavní obsah

Češi jsou jako zaměstnanci konzervativní

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi jsou zaměstnanci-konzervativci. Za prací necestují, neexperimentují, málo si věří. Podle loňského průzkumu Evropské komise by byl pouze jeden z deseti Čechů ochoten pracovat v zahraničí.

Foto: Profimedia.cz

Nejvíce jsou Češi vidět v pohostinství a v dělnických profesích.

Článek

Nová generace však statistiky rychle mění. Zájem mladých Čechů uplatnit se v cizích zemích vzrostl během tří let o 38 procent. Za hranicemi obsazují málo kvalifikované pozice, které by je doma stěží uspokojily.

Vedou anglicky a německy mluvící země

Nejvíce Čechů pracuje v anglicky a německy mluvících zemích. Počítají zde s lepšími výdělky a příjemnými pracovními podmínkami.

„Atraktivní je Velká Británie, pak Irsko, Německo, Rakousko a Švýcarsko. V zahraničí stále platí heslo ,zlaté české ručičky‘, ale kolují i nechvalné charakteristiky našeho národa jako: zlodějíčci, povrchní, prostě Švejkové. Nejvíce jsou Češi vidět v pohostinství a v dělnických profesích. Velmi populární je číšník nebo pomocná síla v kuchyni, pracovník ve skladu či základní administrativní podpora v kanceláři,“ uvedla Weronika Kondziolková z personálního portálu džob.cz.

Česko je přitažlivé pro východní země

Naopak na českém pracovním trhu hledají větší mzdu a životní příležitosti především lidé z Východu. Nejčastěji se uplatňují v dělnických profesích, jako je stavební dělník, svářeč, operátor nebo programátor CNC.

„Jedná se o pozice podmíněné určitým vzděláním a praxí, nemůže je vykonávat každý. V tuzemsku se setkáváme s nedostatkem pracovní síly právě pro tyto pozice, což je příčinou úspěchu cizinců. Pořád ovšem platí, že stejná místa jsou lépe finančně ohodnocena v západní části Evropy než u nás. Pokud si cizinci mohou vybírat, raději odcestují za prací do Nizozemska, Německa nebo Anglie,“ upřesnila Kondziolková.

Cizinci jsou „nestabilní“

Ačkoli jsou cizinci ze slabších ekonomik ochotni pracovat za dvě třetiny mzdových nároků obyvatel vyspělejší země, pro zaměstnavatele představují určité riziko nestability – vždy půjdou za lepší nabídkou, nejsou sžití s firmou, s lidmi ani s prostředím.

„Zájem českých uchazečů o nekvalifikovaná pracovní místa je obrovský. Zejména na severní Moravě, Vysočině a Plzeňsku stále evidujeme velkou poptávku na pozice obsluha výrobní linky, práce u pásu a další. V současných měsících však firmy především bojují o zakázky, kterých není mnoho a jsou nuceny řadu pracovníků propouštět,“ prohlásila Weronika Kondziolková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám