Hlavní obsah

Automobilovému průmyslu v Česku chybí čtyři tisíce lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českým automobilkám a výrobcům dílů chybí v tuto chvíli zhruba čtyři tisíce pracovníků. Podobnou roční potřebu nových zaměstnanců budou mít nejméně do roku 2020. Vyplývá to z informací Sdružení automobilového průmyslu.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Výroba aut v kolínské automobilce TPCA

Článek

Celkově podle mluvčího sdružení Miroslava Konvaliny představuje roční potřeba nových zaměstnanců 3,5 procenta z celkového počtu 117 tisíc lidí v členských firmách.

„Ve skupině středoškolského vzdělání s vyučením se nedostává zhruba 2400 zaměstnanců, ve skupině středoškolského vzdělání s maturitou je to 800 zaměstnanců a u vysokoškoláků je to rovněž cca 800 zaměstnanců," uvedl v úterý.

O obory spojené s auty je zájem

Na vysokých školách zájem o nové obory spojené s dopravními prostředky roste. Například Ústav bezpečnostních technologií a inženýrství na Fakultě dopravní ČVUT eviduje rostoucí zájem o studijní obory zaměřené na bezpečnost dopravy, informační a komunikační technologie a jejich aplikace v dopravě.

Důvodem vysokého zájmu je podle vedoucího ústavu Václava Jirovského široké uplatnění absolventů magisterského i bakalářského studia.

Studenti se v rámci studia seznámí například s problematikou sdílení informací mezi vozidly, připojení na mobilní sítě, s trendy v oblasti hackingu v dopravě nebo senzorickými systémy v dopravních sítích.

Aktuální jsou i témata autonomních vozidel, integrovaných systémů bezpečnosti, systémů aktivní i pasivní bezpečnosti a vzájemné komunikace automobilů.

V Česku bylo loni vyrobeno rekordních 1,34 miliónu aut. Automobilky a výrobci dílů mají více než pětinový podíl na celkové průmyslové výrobě v Česku. Tržby firem sdružení předloni přesáhly 900 miliard korun. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám