Hlavní obsah

Administrativní nástrahy mateřské a rodičovské dovolené

Novinky, kil

Příchod dítěte do rodiny, je vždy důležitou událostí, která s sebou přináší velké změny. Vedle kočárku a výbavičky je však potřeba řešit i administrativní záležitosti spojené s nástupem na mateřskou a později rodičovskou dovolenou. Jak bezpečně „naskočit“ z pracovního kolotoče na vlnu rodičovství poradí zájemcům další on-line seminář na www.vetsisance.cz.

Foto: Profimedia.cz

Na mateřskou navazuje rodičovská dovolená.

Článek

Seminář Jany Klampflové, lektorky a spoluzakladatelky vzdělávací společnosti Gender Consulting, seznámí nastávající rodiče s tím, jak si zažádat o peněžitou pomoc v mateřství i o rodičovský příspěvek a jaká mají práva a povinnosti z pohledu zaměstnance.

Ohledy již v době těhotenství

Již během těhotenství má žena v práci nárok na zohlednění svého stavu. Zaměstnavatel jí nemůže nařídit práci přesčas, musí jí vyhovět, pokud chce z nočních směn přejít na denní práci, a pokud charakter práce ohrožuje její těhotenství, může žena nárokovat přeřazení na jinou práci při zachování stejné mzdy.

Mateřská není rodičovská

Ačkoliv se období, kdy matka nebo otec zůstávají doma s dítětem a nechodí do práce, lidově označuje jako mateřská dovolená, legislativně je to o něco složitější. Na mateřskou navazuje rodičovská dovolená. Obě mají svá specifika, ať se to týká nároku na výplatu finančních dávek, podmínek přivýdělku nebo návratu do zaměstnání.

On-line chat

On-line seminář Jak na mateřskou by měl nastávajícím rodičům pomoci se v problematice zorientovat. Ke zhlédnutí bude na webu Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost www.vetsisance.cz od čtvrtka 27. listopadu. Návštěvníci webu mohou využít i možnost konzultace v on-line chatu. Lektorka Jana Klampflová bude na dotazy zájemců odpovídat ve čtvrtek od 17 do 19 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám