Hlavní obsah

Absurditou roku je dvoumiliónová pokuta za brigádníka bez lékařské prohlídky

Novinky, svj

Prvenství v anketě Absurdita roku, která upozorňuje na nesmyslné administrativní povinnosti ukládané zaměstnavatelům, získalo letos nové nařízení přijmout zaměstnance nebo brigádníka na dohodu o provedení práce pouze se vstupní lékařskou prohlídkou. Bez ní totiž firmám hrozí od inspektorátu práce až dvoumiliónová pokuta.

Foto: Profimedia.cz

Některá nařízení rozpalují české podnikatele do běla.

Článek

Nařízení, které platí od letošního dubna, musí firmy splnit i v případech, kdy si brigádníka potřebují najmout na jeden jediný den.

Jak upozornili organizátoři ankety, nikdo při vymýšlení tohoto nařízení zřejmě nepřemýšlel nad tím, že brigádníka potřebuje firma na jediný den a že dost často ho potřebuje najmout okamžitě. Na lékařskou prohlídku tedy nemusí být dost času.

Nařízení podle zaměstnavatelů zbytečně komplikuje život firmám i samotným zaměstnancům nebo brigádníkům. Navíc, pokud bude firma potřebovat toho samého brigádníka za měsíc znovu, musí dotyčný vstupní lékařskou prohlídku podstoupit opakovaně. Prohlídku navíc vždy platí firma.

Vadí i povinnost placení za každé rádio a televizi 

Toto nařízení zvolila Absurditou roku 2012 veřejnost více než třetinou svých hlasů. Druhý nejvyšší počet hlasů získala v anketě povinnost podnikatele platit koncesionářský poplatek za každý rozhlasový přijímač a televizor.

Zatímco domácnosti platí koncesionářské poplatky vždy jen za jedno rádio či televizor bez ohledu na počet těchto přístrojů, podnikatelé jsou zpoplatňováni za každý přístroj zvlášť. Mají tedy i více administrativních povinností. Koncesionářské poplatky musí platit dokonce za každé rádio v automobilu.

„Anketu Absurdita roku, která má upozornit na nadměrnou byrokratickou zátěž podnikatelů, vyhlašujeme letos již pošesté. O nominacích i samotné ‚vítězné‘ absurditě rozhoduje veřejnost. Některá nesmyslná nařízení, na něž jsme prostřednictvím ankety upozornili, se také podařilo ve spolupráci s ministerstvem průmyslu a obchodu zrušit,“ upozornila Gabriela Tomanová, ředitelka soutěží Vodafone Firma roku a Era Živnostník roku, jichž je anketa součástí.

Z 31 nařízení, která v historii vyhlašování anticeny postoupila do užšího finále, jich bylo 14 zrušeno nebo upraveno.

Odborným garantem ankety je Hospodářská komora ČR. „Základní a jedinou myšlenkou anticeny Absurdita roku je snížení byrokratické zátěže. O totéž, tedy o odstraňování administrativních překážek, které stojí v cestě svobodnému podnikání, dlouhodobě usiluje i Hospodářská komora ČR. To jednoznačně vysvětluje naši každoroční záštitu a odborný dohled nad projektem, díky kterému se letitě daří absurdity z českých zákonů úspěšně odstraňovat,“ poznamenal prezident Hospodářské komory Petr Kužel.

Podnikatel musí ročně vyplnit přes 30 tisíc kolonek

Přes všechny státem deklarované snahy o snížení zátěže podnikatelům si Česká republika v každoročním žebříčku Světové banky Doing Business v roce 2012 pohoršila o jednu příčku. Ze 185 hodnocených zemí, které se posuzují podle toho, jak je v nich snadné podnikat, stanula na 65. místě.

Nejlépe si ve sledovaných kritériích vede v době potřebné k registraci nemovitosti (27.), jednou z jejích největších slabin je čas potřebný k vyplnění všech povinných formulářů (120.).

Zbytečná byrokracie je kamenem, který tuzemské podnikatele stále tíží. Ačkoli se vláda před pěti lety zavázala administrativní zátěž uvalenou na podnikatele postupně snižovat, příliš se jí to nedaří. Čeští podnikatelé musejí každoročně vyplnit více než 700 stran výkazů a přes 30 tisíc kolonek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám