Hlavní obsah

Absolventské programy pomáhají získat práci

Právo, kil

Podle údajů ministerstva školství ukončí magisterský program na vysokých školách v České republice ročně téměř 24 000 studentů. Jejich teoretické znalosti mohou být sice skvělé, ale v drtivé většině jim chybí požadovaná praxe. Mladí lidé tak mohou obcházet pohovory, na které je školy nepřipravily, přihlásit se na pracovním úřadu anebo se zapojit do jednoho z mnoha absolventských programů.

Foto: Profimedia.cz

Promující studenti mají o absolventské programy velký zájem.

Článek

Tuto možnost nabízí v současnosti čím dál více společností, mezi nimi i obchodní řetězec Tesco. Jeho programy trvají zpravidla jeden rok. Během něj se mladí lidé seznamují s jednotlivými částmi společnosti, vyzkoušejí si práci manažerů, ale například i prodavačů či pokladních.

Baťův model všestranné připravenosti

Uvedený model může připomínat praxi Tomáše Bati, který byl pověstný svým zapálením pro firmu a znalostmi, díky nimž mohl nahradit kohokoliv ve výrobě i v prodeji.

„Chceme, aby absolventi naši společnost dokonale poznali, vyzkoušeli si různorodou práci a pochopili, jak to u nás funguje, co má které oddělení na starosti, ale také, jak náročná je práce na pokladnách či ve skladu a dokázali ji pak náležitě ocenit,“ říká Lenka Solaříková, manažerka vzdělávání, rozvoje a náboru společnosti Tesco Stores ČR a dodává:

„Chceme si vychovat schopné manažery. Proto je nutné, aby porozuměli i přáním a potřebám lidí na nižších pozicích, dokázali je respektovat a nebáli se přiložit ruce k práci.“

Zájem převyšuje nabídku

Promující studenti mají podle náborové manažerky o absolventské programy velký zájem.

„Zájem absolventů mnohanásobně převyšuje naši nabídku. Hlásit se k nám mohou mladí lidé, kteří ukončili jakýkoliv magisterský program maximálně před dvěma roky. Ti, kteří jsou přijati, mají možnost zrychleného kariérního růstu. Počítáme s nimi na manažerské pozice v hypermarketech, na ředitele obchodního domu či šéfy distribučních center,“ vypočítává Solaříková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám