Hlavní obsah

Třetina Čechů žije dle průzkumu v dlouhodobém stresu. Hlavním viníkem je práce

Novinky,

Průzkum agentury Behavio, realizovaný pro společnost Sodexo Benefity, která se specializuje na poskytování stravenek a dalších benefitů, potvrdil, že dlouhodobě se celá třetina Čechů cítí ve velkém stresu. V 67 procentech případů je příčinou jejich zaměstnání. Téměř každý desátý totiž v práci zažívá opravdu značný stres každý týden, dlouhodobá stresová zátěž ohrožuje duševní a fyzickou kondici. Mezi nejstresovější povolání patří pilot nebo i korporátní zaměstnanec.

Foto: Profimedia.cz

Stres sám o sobě škodlivý není, je ale důležité jej zdravě ventilovat. Alkohol či nikotin mohou zvyšovat zdravotní rizika stresu. Ilustrační foto

Článek

Jak si zachovat duševní klid i při stále se zvyšujících požadavcích na výkon?

„Dlouhodobý stres je v pozadí většiny psychických a psychosomatických potíží, se kterými za mnou klienti přicházejí. Nejčastěji jde o úzkosti, deprese, nadváhu, různé chronické potíže či pracovní a osobní problémy. Stres může mít mnoho podob – každého stresuje něco jiného, ale obecně nás nejvíce stresují vztahy, nedostatek času a peněz,“ popsala své zkušenosti psycholožka Zuzana Douchová.

Stres je obranná reakce organismu na fyzickou nebo psychickou zátěž, sám o sobě škodlivý není. Určitá míra stresu je dokonce potřebná, jelikož nás motivuje, stimuluje k akci či ke změně. Problém je, že s ním neumíme správně zacházet.
Jako hlavní důvody stresu Češi nejčastěji zmiňují nárazovost práce, rychlé pracovní tempo a změny.

Většinu jedinců nikdo nenaučil, jak se vypořádat s každodenním stresem v práci i osobním životě, natož s nějakou vážnější životní krizí. Stres se v lidech mnohdy kumuluje, až vyústí v psychické či somatické potíže. Zda se na člověku dlouhodobý stres podepíše, závisí na psychické odolnosti, kterou lze podpořit pravidelnou psychohygienou, zdravým životním stylem – a schopností říkat „ne“.

Zaměstnanci obranných a záchranných složek žijí ve stresu

Nejvíce ohroženi vysokou mírou stresu jsou jednoznačně zaměstnanci obranných a záchranných složek. Mezi jedenácti nejstresovějšími povoláními ve Spojených státech se dle průzkumu mezinárodního kariérního portálu Careercast nacházejí také piloti letadel, vysoce postavení zaměstnanci v korporacích, reportéři, taxikáři a produkční.

To je však jen pomyslná špička ledovce, důsledky dlouhodobého stresu ohrožují i řadu dalších profesí nejen v USA, ale také u nás. V českém průzkumu Behavio mezi 538 lidmi zmiňuje polovina respondentů jako původce stresu dění v práci, případně ve škole. Jako hlavní důvody nejčastěji zmiňují nárazovost práce, rychlé pracovní tempo a změny.

Pro zmírnění míry stresu je důležité, aby zaměstnavatel tento problém řešit chtěl – a především se snažil odstranit příčiny, které pracovníky nadměrně stresují. Ne vždy je to však možné.

Aktivní odpočinek i relax zóny v práci

„Stres je důležité pravidelně ventilovat. Naštěstí disponujeme přirozenými mechanismy, kterými stres umíme odbourávat, ne vždy je však používáme. Jedná se například o pláč, mluvení a aktivní pohyb, vhodné jsou také jakékoli relaxační techniky. Lidé však častěji volí cestu vyšší konzumace jídla, alkoholu či nikotinu, což může zvyšovat zdravotní rizika stresu,“ upozornila psycholožka Douchová.

V současnosti poskytuje většina zaměstnavatelů možnosti, jak se od stresu odreagovat buď přímo v práci, nebo ve volném čase. Nejčastěji jsou to daňově zvýhodněné benefity ve formě poukázek či karet, které je možné uplatnit na sport, kulturu a další volnočasové aktivity. Ty nyní nabízí polovina firem a zaměstnanci je skutečně využívají.

„Zaměstnavatelé si uvědomují, že pokud chtějí od svých zaměstnanců skvělé výsledky, musejí jim pomoci vypořádat se s pracovním stresem. Za nás bych určitě doporučil daňově zvýhodněné poukazy i karty, které jsou vhodné pro nejrůznější druhy volnočasových aktivit. Nabízejí tak možnost aktivního odpočinku na některém ze sportovišť, nákup literatury pro chvíle pohody, zážitky pro celou rodinu i příspěvek na dovolenou. Záleží na tom, jakou formu odpočinku konkrétní člověk preferuje,“ uvedl Štěpán Tůma, ředitel marketingu Sodexo ČR.

Kromě benefitů, které lze uplatnit ve volném čase, se firmy snaží zpříjemnit také pracovní prostředí.

„Naši zaměstnanci se věnují náročné a zodpovědné práci. Pokud potřebují nečerpat síly, mají k dispozici prostornou relax zónu, kde si mohou v tichu a přítmí odpočinout na fatboyích (sedacích pytlích). Dále mohou v budově využívat posilovnu zdarma. Nabízíme pro ně přímo na pracovišti masáže, sezení s psychologem a vzdělávací programy s výukou až pěti jazyků. Jsou jim k dispozici rovněž antistresové pomůcky a nárazově například fotbálek,“ vyjmenovala Hana Holcová, tisková mluvčí Europ Assistance, poskytovatele asistenčních služeb.

Z těchto méně obvyklých benefitů je právě relax zóna nejoblíbenější. Jak vyplynulo z listopadového průzkumu agentury Ipsos mezi 3313 oslovenými, přálo by si ji 38 procent zaměstnanců, kteří ji ve firmách zatím nemají. Jako lákavý se ukázal i příspěvek na úklid domácnosti nebo firemní soutěž o nějaký zážitek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám