Hlavní obsah

I dělníkům to může v práci slušet, zájem o designové oblečení roste

Právo, kil

Průmyslové firmy v Česku začínají měnit vžitý styl oblékání, takzvaný dress code. Z šaten zedníků, skladníků a dalších technických profesí mizí tradiční fádní montérky. Naopak roste zájem o designové funkční oblečení, které i nadále chrání před pracovními úrazy, ale svým vzhledem připomíná volnočasovou a sportovní módu. Obdobný vývoj, který je patrný již delší dobu v zahraničí, zasáhl v tuzemsku také pracovní a bezpečnostní obuv.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„V Česku nastupuje trend, který převrací naruby zvyklosti o profesním odívání, vzniká nový segment, který lze označit jako pracovní módu. Firmy se odklánějí od fádních a konzervativních modráků a namísto nich pořizují dělníkům originální a designové montérky,” vysvětluje Lubomír Winkler ze společnosti Ardon Safety, která vyrábí a dodává pracovní oblečení zaměstnancům ve výrobních profesích.

„Moderní pracovní oblečení je barevně pestřejší, ale zároveň neokázalé a svým nekonvenčním vzhledem dalece přesahuje požadavky kladené na tradiční profesní oděvy,“ dodává.

Nový zaměstnanecký benefit

Měnící se dress code u pracovních oděvů a ochranných pomůcek potvrzuje také Petr Kaňka, konzultant v oblasti bezpečnosti práce z poradenské společnosti Bureau Veritas.

„V době nízké nabídky dostupných sil na trhu práce zaměstnavatelé přemýšlí o nových způsobech, jak motivovat své zaměstnance. V poslední době jsme zaznamenali případy, kdy management využil rozpočet marketingu na pořízení lepších pracovních oděvů a obuvi pro reklamu u montérů v terénu,” uvádí.

„Firmám stále víc záleží na tom, aby se lidé v práci cítili dobře a bezpečně. Kdykoli se podaří skloubit ochrannou funkci oděvu s pohodlím a slušivostí, rázem slouží pracovní oblečení jako zaměstnanecký benefit. Zvyšuje vnitřní pocit spokojenosti a motivaci zapojení do práce, což má pozitivní vliv i na bezpečnost práce. Spokojený zaměstnanec má totiž podle studií proti demotivovanému až osmkrát menší šanci úrazu i nižší nemocnost,“ připomíná Kaňka.

Nezapomínají na nářadí

Moderní pracovní oděvy si vedle důrazu na design stále ponechávají svoji praktickou funkci.

„Návrháři myslí na běžné potřeby montérů, proto je oblečení plné užitečných kapes a úchytů na šroubováky a další nářadí, které je třeba mít stále při sobě, aniž by překáželo při práci. Totéž je možné říct o pracovní bezpečnostní obuvi, která svým vzhledem připomíná sportovní obuv,“ zdůrazňuje Winkler.

Reklama

Související články

Nevhodné pomůcky zvyšují pracovní úrazovost

Více než 2,5 miliónu dní strávili v loňském roce Češi v pracovní neschopnosti kvůli úrazům v zaměstnání. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu. Mnoho...

Část pracovních úrazů je fingovaná

K pracovním úrazům nejčastěji dochází zkraje týdne a v dopoledních hodinách. Nejohroženějšími skupinami jsou dvacátníci a čtyřicátníci. Upozorňují na to...

Výběr článků

Načítám