Hlavní obsah

Lesy ČR chtějí přilákat lidi do oboru, učňům nabídnou stipendia

– Hradec Králové

Státní podnik Lesy ČR (LČR) chce řešit nedostatek pracovníků v lesnictví poskytnutím prospěchových stipendií žákům lesnických učilišť. Částka 1500 Kč měsíčně by měla žáky motivovat k vyučení v lesnickém oboru, uvedla mluvčí LČR Eva Jouklová. V lesnictví chybějí tisíce dělníků: kvalifikovaní operátoři těžebních strojů, dřevorubci, lidé na odvozní soupravy i dělníci na pěstební práce.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Stipendijní program podnik, kterému patří téměř polovina lesů v zemi, spustí od února, pro letošní rok na něj vyčlenil přes dva milióny korun. Výše nákladů na stipendium se může v dalších letech měnit. Záležet bude na počtu žáků, kteří je získají. Od září 2018 podnik počítá s podporou až 120 učňů.

Ve státních, soukromých i jiných lesích často manuálně pracují lidé bez odborného vzdělání.

„Stipendium může mladé lidi motivovat, aby se jich v lesnickém oboru vyučilo více než dnes. Získají odbornost a později dobré uplatnění,” řekl generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád. Lesy ČR zatím lesnické školství podporovaly nabídkou praxí, stáží, finančními dary či účastí na výuce.

Podmínky přiznání stipendia

Prospěchové stipendium budou moci získat žáci druhých a třetích ročníků lesnických učňovských škol v celé ČR. Získají ho budoucí lesní mechanizátoři, dělníci, opraváři lesnických strojů i ti, kteří se zabývají harvestorovými technologiemi na těžbu dřeva.

„Podmínkou získání stipendia je prospěch z odborných předmětů do průměru 2,5. Dále bezproblémové chování i školní docházka, o letních prázdninách dvoutýdenní práce v lesnictví a minimálně dvouleté působení v oboru po skončení školy,” vysvětlila vedoucí personálního odboru LČR Šárka Matějíčková.

Příspěvek na pomůcky

Žákům prvních ročníků Lesy ČR od září 2018 jednorázově poskytnou 1500 korun na ochranné pracovní pomůcky.

„Podpoříme i rozšíření kvalifikace v oboru, tedy například získání řidičských průkazů či evropských certifikátů pro práci s motorovou pilou. Absolventům také pomůžeme s pracovním uplatněním v oboru,” doplnila Matějíčková.

V roce 1990 v lesnictví pracovalo na dělnických pozicích 58 tisíc lidí. Nyní jich je v zaměstnaneckém poměru v lesnictví na dělnických pozicích přibližně 13 tisíc, další tisíce v lesích pracují jako živnostníci.

Chybějící české pracovníky mnohdy nahrazují zahraniční dělníci z východoevropských zemí. To s sebou nese i negativa. Řadu případů zaměstnávání cizinců v minulých letech řešila policie, a to kvůli jejich zneužívání a vykořisťování.

LČR většinu prací v lesích i prodej dřeva zadávají soukromým firmám prostřednictvím každoročních pětiletých tendrů zhruba pro pětinu území. Vlastní výrobní kapacity má podnik jen ve čtyřech lesních závodech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám