Hlavní obsah

Techniky nejvíc motivuje flexibilní pracovní doba či dovolená navíc, ukázal průzkum

Novinky,

Flexibilní pracovní doba, dovolená navíc a vzdělávací kurzy, takové jsou pro české techniky tři nejdůležitější benefity, které jim může zaměstnavatel nabídnout. Vyplynulo to z nejnovějšího průzkumu mezi více než 1100 technickými pracovníky, který realizovala personální agentura Talentica. Ta se již od roku 2009 specializuje na nábor technicky zaměřených odborníků.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Z celkového počtu do výzkumu zapojených technických pracovníků se jednalo o 25 procent manažerů, 36 procent seniorních zaměstnanců s více než čtyřmi roky praxe, 24 procent specialistů s tříletou praxí a 15 procent juniorů s méně než dvěma roky praxe,“ přiblížila personalistka Gabriela Kodenková ze společnosti Talentica.

„Více než čtvrtina respondentů působí v oborech automobilového průmyslu, 22 procent ve strojírenství, 10 procent dotazovaných v oboru elektroniky a elektrotechniky,“ upřesnila k průzkumu, který se uskutečnil v průběhu loňského roku mezi 1165 techniky z ČR.

Flexibilita, volno i kurzy

Pro většinu techniků (77 procent) je v současné době stále nejdůležitějším benefitem flexibilní pracovní doba, zjistil průzkum. Pro 68 procent patří k nejlákavějším výhodám dovolená navíc, 66 procent techniků ocení vzdělávací kurzy, oborové školení nebo konference.

Pro 58 procent z nich je zároveň důležitá možnost práce z domova, pro 55 procent finanční bonusy a takzvané sick days, tedy krátkodobé placené zdravotní volno.

Mezi další preferované benefity patří jazykové kurzy, příspěvek na stravování i na penzijní připojištění, volný čas či dojíždění. Technici ocení i možnost domluvy na neplaceném volnu, dobrou jídelnu, kratší pracovní dobu, firemní akce a také podporu rodin s dětmi. Naopak nepreferují půjčky zaměstnancům či příspěvek na bydlení a relokaci.

Průzkum se zabýval i tím, jaké faktory jsou pro technické zaměstnance rozhodující při změně zaměstnání. „Pro 78 procent techniků jsou nejdůležitější mzdové podmínky a benefity finančního charakteru, pro 62 procent je rozhodující náplň práce, 51 procent techniků by ke změně zaměstnání motivovala vzdálenost od bydliště,“ doplnila Kodenková.

Pro polovinu technických pracovníků jsou rovněž důležité benefity nefinančního charakteru, pro více než třetinu atraktivnější zaměstnavatel.

O technické odborníky je na trhu zájem. Například Fakulta stavební ČVUT v Praze na to loni zareagovala tak, že kvůli nárůstu pracovních nabídek zřídila na svých webových stránkách speciální sekci.

„Vnímali jsme rostoucí zájem firem i institucí o vzdělané specialisty, chtěli jsme zlepšit přehled o nabídkách práce pro studenty, stejně tak komunikaci s poptávajícími firmami,” uvedl tehdy proděkan pro pedagogickou činnost fakulty Jiří Máca. Na stránkách zveřejňují jen nabídky na práci v oboru. Poptáváni jsou projektanti, architekti, geotechnici, přípraváři, kalkulanti, zeměměřiči, konstruktéři nebo statici. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám