Hlavní obsah

Čtvrtina Čechů pracuje na směny

Právo, kil

Zaměstnanci obchodních a spedičních společností zažívají v současnosti vrchol sezóny, který firmy řeší přesčasovou prací, výpomocí brigádníků i mimořádnými směnami. Podle údajů Českého statistického úřadu pracovalo vloni ve směnném provozu 1,2 miliónu Čechů, tedy více než jedna čtvrtina zaměstnanců. To nás řadí v rámci EU na páté místo.

Foto: Profimedia.cz

Ve směnném provozu pracuje více než milión lidí. Ilustrační foto

Článek

„Našich 70 zaměstnanců pracuje standardně ve třech směnách. V hektických obdobích pak využíváme přesčasových směn a brigádníků,“ uvedla Jana Kremlová, ředitelka firmy Alika, jež vyrábí pražené ořechy a slané zákusky.

Ne všude však lze řešit exponované pracovní období přijetím brigádníků – například u firem zajišťujících přepravu zboží. „Naše práce je ve své podstatě odborná, a tak výkyvy vytíženosti musíme řešit vyšším pracovním nasazením, prodloužením pracovní doby nebo v dlouhodobějším horizontu investicemi do automatizace,“ upozornil Jiří Šindler, obchodní ředitel spediční a logistické společnosti Bohemia Cargo.

Nahrává to nepostradatelným zaměstnancům

Plošný nedostatek lidí v situaci, kdy míra nezaměstnanosti klesla v listopadu tohoto roku na 3,5 procenta, nahrává zaměstnancům, jejichž nepostradatelnost si firmy daleko více uvědomují a přizpůsobují tomu ohodnocení či benefity.

„Přesčasové hodiny platíme našim zaměstnancům v souladu se zákoníkem práce. Jako poděkování od nás navíc dostávají vánoční odměny a dárek, organizujeme rovněž vánoční večírek a zájezd na divadelní představení,“ vyjmenovala Kremlová.

Řetězec Penny Market pro letošní rok přistoupil k jiné formě ocenění a rozhodl se na Štědrý den zavřít všech svých 370 prodejen. „Chceme, aby si zaměstnanci odpočinuli po hektickém předvánočním období. Zároveň je to i poděkování za jejich celoroční práci. Budeme rádi, když stráví vánoční svátky v rodinném kruhu,“ řekl jednatel Penny Marketu Martin Peffek.

Rozhodnutí společnosti podporují i odbory. „Tuto ojedinělou iniciativu, kterou jistě ocení všichni zaměstnanci Penny Marketu, velmi vítám,“ prohlásila předsedkyně Odborového svazu pracovníků obchodu (OSPO) Renáta Burianová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám