Hlavní obsah

Budou vznikat nové pozice. Kdo práci získá, a kdo ji ztratí?

Právo, Novinky, kil, fš

Technologie se v současnosti díky automatizaci vyvíjejí velkou rychlostí a stejně rychle i zastarávají. Vznikají nové pracovní pozice, které jsme před několika málo lety vůbec neznali. Odborníci zároveň odhadují, že 65 procent letošních prvňáčků bude jednou pracovat na pozicích, které dnes neexistují, a k dispozici budou mít nástroje, jejichž vývoj zatím ani nezačal.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ilustrační foto

Článek

S příchodem takzvané čtvrté průmyslové revoluce řada pracovních míst zmizí, ale mnoho nových také vznikne.

Nejpravděpodobněji se dle průzkumu, který v říjnu letošního roku provedla poradenská společnost Hays Czech Republic, automatizace projeví v manuálních profesích s nízkou kvalifikací, a to zejména ve výrobním sektoru a v logistice. Na druhém místě ohrožených profesí jsou pak prodavači a pokladní, na pomyslném třetím místě řidiči a čtvrtým nejohroženějším odvětvím jsou jednodušší účetní a bankovní operace.

„Ve všech těchto oblastech vnímáme nástup automatizace již nyní. Ve výrobních podnicích je běžnou praxí, s bezobslužnými pokladnami v obchodech se již většina z nás také setkala a doručování zásilek pomocí dronů je rovněž realitou, i když zatím ne plošně rozšířenou. Úbytek těchto pracovních pozic do budoucna lze očekávat, i když pochopitelně nikoli během několika nejbližších let,“ upozornil Ladislav Kučera, ředitel společnosti Hays v Česku.

Informace o tom, kolik procent pozic je z důvodu automatizace ohroženo, se liší podle zdrojů, ale v průměru se uvádí, že například v USA to může být až 38 procent celkového počtu pracovních míst, Německo by mohlo přijít o 35 procent stávajících pozic a Japonsko o 21 procent z celkového počtu všech pracovních pozic.

„Podíváme-li se na českou ekonomiku a rozložení pracovních míst, může Česká republika automatizovat až 44 procent aktuálně existujících pozic,“ poznamenal Kučera.

„V souvislosti s automatizací a robotizací se odhaduje, že až 65 procent povolání vznikne úplně nově, přičemž je těžké předvídat, jaké konkrétní znalosti pro ně budou potřeba. Proto do popředí mnohem více vstupuje schopnost a ochota se kontinuálně vzdělávat,“ doplnila k tomu již dříve Hana Púllová, ředitelka společnosti Randstad v ČR. [celá zpráva]

Na prvním místě je informatika

Největší růst automatizace se očekává v odvětví IT. „Oblast informačních technologií bude potřebovat řadu odborníků nejen pro vývoj a implementaci nových technologií, klíčoví budou i specialisté na IT bezpečnost a datové služby,“ připomněl Kučera.

Na druhém místě nejžádanějších profesí budoucnosti se dle jeho slov objevuje zdravotnický personál, třetí místo zaujali techničtí odborníci ve výrobě a v průmyslu, na čtvrtém manažeři a páté místo patří pracovníkům v oblasti lidských zdrojů.

Průmysl 4.0

Označení změn na trhu práce vycházející z postupné digitalizace a automatizace výroby.

Počítá s internetem služeb a věcí i s digitální ekonomikou.

Pracovní místa, která mohou zastávat stroje, by měla být zrušena, což povede k tlaku na pracovní trh, který bude vyžadovat vyšší kvalifikaci.

„Najít vhodné talenty bude stále těžší, důležité také bude nastavit vhodné tréninkové a motivační programy. Firmy do svých talentů budou nuceny podstatně více investovat a na tyto investice by se měly začít připravovat už nyní,“ uzavřel.

Reklama

Související články

Díky umělé inteligenci vznikají nové profese

Zavádění robotické automatizace, technologií strojového učení a umělé inteligence znamená v oboru sdílených podnikových služeb vznik nových profesí. Česká...

Výběr článků

Načítám