Hlavní obsah

Ze studentů střední zemědělské školy v Budějovicích zůstává v oboru třetina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Největší zemědělská škola v jižních Čechách, Střední odborná škola veterinární, mechanizační a zahradnická v Českých Budějovicích, má trojnásobný převis zájemců o studium veterinářství. Ze studentů všech zaměření jich zůstává v oboru třetina. Na agrosalonu Země živitelka na českobudějovickém Výstavišti to zmínila zástupkyně ředitele školy Jana Vávrovská.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Největší zemědělská škola na jihu má trojitý převis zájemců o studium veterinářství. Ilustrační foto

Článek

Na českobudějovické zemědělské škole, která vznikla v roce 1886, jsou obory mechanizace a služby, rostlinolékařství, veterinářství a zahradnictví. Nyní má 628 studentů, z nichž v oboru zůstává třetina. Na všech oborech je převis, roste zájem o mechanizaci i rostlinolékařství.

Nejvíc studentů chce na veterinářství, kam jich škola ročně přijme 60. „Zájem je neustálý, tam je třikrát větší převis, než můžeme nabrat. Byly doby, kdy byl větší zájem o zahradnictví, vzmáhá se mechanizace: v ní je o naše kluky velký zájem, co se týká oprav a servisů, to by byli na roztrhání,” řekla Vávrovská.

Asi šest firem se letos na školu obrátilo, hledalo absolventy oboru zahradnictví. Škola jej má od roku 1999.

Spojování oborů

Podle hejtmanky Ivany Stráské (ČSSD) zájem o zemědělské školy v kraji, jichž je kolem deseti, trochu stoupá.

„Máme dvě významné zemědělské školy – Písek a Tábor, které mají i školní statky. Chtěli bychom víc spojovat obory dohromady, lesnictví, rybářství, protože jednostranně vzdělaný člověk dnes nemá na trhu práce takové uplatnění. A když někdo hospodaří na velkostatku, má tohle všechno dohromady,” uvedla Stráská.

Země živitelka potrvá v Českých Budějovicích do 29. srpna. Na 44. ročníku se představuje 550 vystavovatelů, jejichž počet proti loňsku vzrostl o 40. Jde o největší zemědělskou výstavu – každoročně se na novinky ze světa kombajnů, traktorů, potravinářství i myslivosti přijde podívat 100 tisíc lidí. Návštěvníky hlídají i policisté se samopaly.

Reklama

Související články

Program Věda má budoucnost láká mladé

Strategický přístup k nedostatku potenciálních zaměstnanců projevují některé firmy podporou programu Věda má budoucnost, který ukazuje žákům a studentům...

Výběr článků

Načítám