Hlavní obsah

Nejvíce smrtelných pracovních úrazů na stavbách je kvůli pádu z výšky

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos se kvůli pádu z výšky staly čtyři smrtelné pracovní úrazy. Podle Státního úřadu inspekce práce (SÚIP) tak tvoří 67 procent všech smrtelných úrazů ve stavebnictví. K příčinám patří zejména podcenění rizika a používání nebezpečných pracovních postupů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Stavebnictví je dle náměstka generálního inspektora SÚIP Jiřího Macíčka velmi rizikovým oborem. Tak tomu bylo i od letošního ledna do konce června.

„Příčinou smrtelných pracovních úrazů na staveništi byly pády z výšky nebo do hloubky, dále propadnutí střešní krytinou, ale také zemní práce v nezajištěných výkopech. Vysokou úrazovost na staveništi vykazují rovněž manipulace s materiálem a montážní práce,“ uvedl.

V prvním pololetí letošního roku SÚIP zaregistroval ve stavebnictví celkem 458 úrazů, přičemž 46 z nich bylo závažných. V šesti případech se jednalo o smrtelný pracovní úraz, z toho byl ve čtyřech případech příčinou pád z výšky. Loni v ČR zemřelo kvůli pádu 16 lidí, v roce 2015 osm pracovníků.

Celkově v loňském roce podlehlo následkům pracovních úrazů 104 lidí. Letos 28. dubna na Světový den bezpečnosti a zdraví na pracovišti zástupci Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) symbolicky položili 104 křížů za oběti smrtelných pracovních úrazů z roku 2016. Počet těchto úrazů sice loni poklesl, odbory i tak nabádají k opatrnosti. [celá zpráva]

Téměř milión korun pokut

V oblasti kontroly bezpečnosti a ochrany zdraví při práci ve stavebnictví provedly oblastní inspektoráty práce 446 kontrol. Při nich se zjistilo 819 nedostatků vyplývajících z nedodržování zákonných předpisů v oblasti bezpečnosti práce.

„V souvislosti s těmito kontrolami inspektoráty práce uložily celkem 48 pokut v celkové výši 903 tisíc korun,“ doplnil Macíček.

Na podceňování dostatečného zabezpečení pracovníků upozorňují již několik let také experti z oblasti jisticí techniky. Běžným jevem jsou na českých stavbách nejen nezajištění dělníci, ale i manipulace s nezabezpečenými těžkými břemeny.

„Kvalitní a certifikovaný jisticí systém musí bezpečně zadržet pád a zajistit člověka v postroji až na 20 minut, dokud nedorazí pomoc,“ vysvětlil Dominik Kubik ze společnosti Carl Stahl.

Občasným problémem u veškerých typů pracovních úrazů rovněž může být skutečnost, že zaměstnavatelé je ne vždy ochotně uznají. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám