Hlavní obsah

Třetina firem postrádá kvalifikované lidi, chybějí lékaři i dělníci

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Situace na českém trhu práce činí ze schopných expertů čím dál žádanější zboží. Nedostatku kvalifikovaných pracovních sil čelí třetina firem. Podle Českého statistického úřadu je přibližně 32 procent podnikatelů znepokojeno nedostatkem takových zaměstnanců. Scházejí dělníci, zdravotníci i programátoři.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

I v dělnických profesích je nedostatek lidí. Ilustrační foto

Článek

V České republice stabilně chybí především personál nemocnic, dělnické profese a kuchaři. Seznam nedostatkových profesí se však rozšiřuje, jedním z nejcitelněji žádaných oborů jsou „ajťáci“, tedy experti z oboru informačních technologií.

„Poptávka firem po programátorech, vývojářích a IT profesích roste. Společnosti jsou si dobře vědomé, že jejich úspěch stojí a padá s kvalitou těchto zaměstnanců,“ vysvětlil Milan Čálek ze společnosti CoolPeople, která se vyhledáváním IT specialistů zabývá.

Pracovní agentury se zaměřují na celá odvětví

Situace na trhu práce vede k větší profilaci personálních agentur, které se tak často specializují na jedno či více konkrétních odvětví. Některé agentury se zaměřují hlavně na vyhledávání kvalifikovaných dělníků, jiné na vícejazyčné kandidáty, na nejvyšší manažerské funkce či právě na informační technologie.

„Dnes běžně řešíme situace, kdy se na nás obrátí firma s tím, že jí akutně chybí deset programátorů. Pokud jejich stav rychle nedoplní kvalitními lidmi, propady v ziscích jdou do miliónů. Splnit takové požadavky by bylo bez rozsáhlé databáze expertů nemožné,“ dodal Čálek.

Zaměstnance nejen získat, ale i udržet

Obecně podceňovaným jevem je v českých firmách také retence, tedy udržení stávajících zaměstnanců. Běžnou praxí zaměstnavatelů je, že platí pracovníkovi nejmenší možnou částku, na niž má nárok podle smlouvy, ačkoli během náboru slibovali nejrůznější benefity, prémie a osobní ohodnocení.

Mnozí zaměstnanci také často tráví v práci mnohem více hodin, než kolik dostanou zaplaceno.

„My máme systém možnosti výběru přesčasů. Jakýkoli odpracovaný přesčas si mohou zaměstnanci vybrat v podobě volna,“ uvedla opačný příklad Gabriela Hoppe z poradenské společnosti IB Grant Thornton Consulting.

V EU pracuje asi 115 tisíc Čechů

Vzhledem k vývoji na trhu práce lze očekávat, že se firmy bojující s nedostatkem zaměstnanců budou muset aktuálnímu trendu přizpůsobit a nabízet potenciálním zaměstnancům lepší podmínky.

Mnozí schopní pracovníci navíc odcházejí za lepším výdělkem do ciziny. Podle odhadů ministerstva práce pracuje v zemích Evropské unie kolem 115 tisíc Čechů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám