Hlavní obsah

Studenti diskutovali s podnikateli a právníky o sdílené ekonomice

Novinky,

Jak právně vymezit sdílené podnikání a další otázky spojené s nastavením regulací sdílené ekonomiky, o tom se hovořilo na mezinárodní konferenci pro podnikatele a studenty právnických a ekonomických oborů v Praze. Hlavním cílem bylo definovat problematiku takzvané ekonomiky sdílení, což je intenzivně se rozvíjející model podnikání u nás i ve světě.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Konference se konala v budově Právnické fakulty UK v Praze.

Článek

V poslední dekádě se na trhu objevila řada nových služeb jako alternativní taxislužba Uber či zprostředkovatel ubytování Airbnb. Považují se za typické příklady sdílené ekonomiky, velmi brzy si tyto služby získaly spoustu spokojených zákazníků, fanoušků, ale i odpůrců.

Jasné právní vymezení této oblasti se stalo stěžejním tématem konference s názvem Sdílená ekonomika – sdílený právní problém. Uspořádala ji Právnická fakulta Univerzity Karlovy (PF UK) v Praze ve spolupráci s poradenskou společností IB Grant Thornton.

Odlišení podnikání a příležitostného výdělku

Účastníci se mimo jiné zabývali otázkami odlišení soustavné podnikatelské činnosti a příležitostného výdělku. Ve svém počátku jsou totiž některé dobře míněné záměry sdílení dopravních prostředků a ubytování stále častěji využívány podnikatelskými subjekty k obcházení daňových i jiných povinností.

„Sdílená ekonomika je fenoménem dnešní doby. Právní rámec tohoto druhu podnikání je však ještě poměrně neostrý, a je proto nutné tento opomíjený segment z hlediska regulací jasně definovat,“ vysvětlila Gabriela Hoppe, jednatelka společnosti IB Grant Thornton.

Praha prý přichází o milióny

„Odborná konference poskytla účastníkům užitečné informace jak z praktického, tak teoretického pohledu na problematiku sdílené ekonomiky. Věřím, že toto propojení teorie a praxe ocenili i studenti, kteří se akce účastnili,“ doplnila Hoppe.

Nutnost jasně vymezit rámce daňové a další regulace sdílené ekonomiky ilustruje podle Radima Boháče z katedry finančního práva a finanční vědy PF UK také finanční ztráta, která dle některých odhadů činí v případě Prahy až 100 miliónů korun ročně.

Hlavní město o tyto peníze přichází kvůli neplacení ubytovacích a rekreačních místních poplatků, jelikož je ubytovatelé a turisté ubytovaní prostřednictvím aplikace zpravidla neplatí.

Sdílená ekonomika

Sdílená ekonomika (z angl. sharing economy), přesněji česky nepříliš užívaný termín spoluspotřebitelství, je modelem podnikání, který je postavený na pronájmu, výměnách či také sdílení majetku.

Nejběžnější formou sdílení majetku je opakovaný pronájem nemovitostí v období, kdy je nepotřebujeme. Ve sdílené ekonomice ale nabízený produkt rovněž sami využíváme, tedy jej s někým za úplatu sdílíme.

Točí se v ní finance, které mají vliv na celkovou ekonomiku. Tento způsob směny, založený mnohdy na rychlé domluvě, hodně umožňují moderní komunikační technologie.

„Z tohoto důvodu je diskuse na téma sdílené ekonomiky velmi důležitá. Jsem rád, že se něco podobného podařilo na naší fakultě zorganizovat. Je zřejmé, že například změna právní úpravy ubytovacího poplatku bude dříve nebo později nevyhnutelná, stejně tak řešení otázky efektivity získávání dat pro účely správy daní a dalších důležitých otázek,“ zakončil Boháč.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám