Hlavní obsah

V soutěži začínajících technologických firem uspěl odolný herní dron

Novinky,

Ve finále 10. ročníku soutěže Vodafone Nápad roku se sešla silná sestava začínajících technologických firem z ČR a Slovenska. Celkem se letos přihlásilo rekordních 197 projektů. Hlavní cenu získal tým s herními drony do bytu, druhé a třetí místo obsadily mapové služby Ventusky a Mapotic.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Absolutním vítězem 10. ročníku soutěže se stal projekt Drone n Base zakladatele Róberta Schochmanna. Herní projekt využívá malé odolné drony, s nimiž hráči svádějí vzájemné letecké souboje u sebe doma. Strojům nevadí ani náraz do zdi, nehrozí od nich poranění.

Vítězství pro tým znamená odměnu 300 tisíc korun, stejně jako ostatní finalisté bude jednat o získání investice až 10 miliónů Kč.

Foto: Vodafone Nápad roku

Vítězný tým Drone n Base

„Je skvělé, kolik finálových projektů se může chlubit vlastní unikátní technologií, zkušeným týmem a opravdu globálními ambicemi. S každým ročníkem soutěže je znát velký posun v přístupu a způsobu myšlení mladých českých a slovenských podnikatelů, kteří už se nebojí jít do přímého souboje se světovou konkurencí,“ uvedla členka poroty Jana Žůrková ze společnosti Vodafone.

Ze 197 letos přihlášených projektů vybírala dvanáctičlenná porota složená z podnikatelů, investorů a manažerů. Záměrem soutěže Nápad roku je rozvíjet podnikatelské myšlení a aktivity studentů i široké veřejnosti a usnadnit jim počáteční kroky v samostatném podnikání.

Zájem leteckých společností

Celkově druhým v pořadí a současně vítězem kategorie Nokia Startup roku je David Prantl s projektem Ventusky. Získá tak pobyt v americkém Silicon Valley (kde sídlí různé světové technologické společnosti) a účast na konferenci TechCrunch Disrupt. Jeho mapy počasí pro celý svět zahrnují například i sledování výšky vln, zájem o platformu už projevily velké letecké nebo námořní společnosti. Cílem je oslovit především profesionální uživatele nebo lidi v oblastech s náročnými klimatickými podmínkami.

Ocenění Ekonom Student podnikatel si odnesla Hana Němcová za projekt Frusack, který reaguje na poptávku po ekologických a zároveň stylových obalech.

Speciální ceny Profinit Technologický projekt roku se letos dočkal tým Byzance Tomáše Záruby, který pojede na konferenci Web Summit do portugalského Lisabonu. Nabízí komplexní řešení pro firmy, které chtějí začít pracovat s internetem věcí, ale samy nemají vývojové kapacity.

Internet věcí znamená propojení vestavěných zařízení s internetem – díky tomu lze přes internet obsluhovat nástroje jako například chytré budovy.

Schopnost realizace nápadů

„Přestože se soutěž jmenuje Nápad roku, prakticky všechny finálové projekty už mají nejen dobrý nápad, ale především platící zákazníky z různých zemí, nebo dokonce nabídky na prodej. Právě schopnost nápady realizovat je pro podnikatelský úspěch klíčová,“ doplnil zakladatel soutěže Martin Kešner.

Shodou okolností hned dva loňští účastníci soutěže získali v minulých týdnech investici: 28 miliónů korun dostal projekt Spaceti, který lidem pomáhá s navigací uvnitř budov – ať už při hledání konkrétní místnosti či člověka, nebo třeba během evakuace.

„Ve Spaceti, které má ambice osazovat svým produktem budovy moderních developerů po celém světě, již nyní pracují odborníci z devíti zemí,“ řekl k tomu Ondřej Fryc, zakladatel fondu Reflex Capital, který do další fáze rozvoje Spaceti investoval.

Dále 16 miliónů korun získal projekt Daytrip pro cestování mezi evropskými městy s místními řidiči.

Co je internet věcí?

Za zkratkou IoT (Internet of Things, česky internet věcí) se ukrývá označení pro chytré přístroje, které jsou schopny připojovat se na internet a komunikovat mezi sebou prostřednictvím této celosvětové počítačové sítě.

Typicky jde například o zařízení, která umožňují sledování či ovládání některých funkcí na dálku. Připojit se k nim je možné prostřednictvím chytrého telefonu nebo počítačového tabletu přes internet, i když je uživatel na druhém konci planety.

Celosvětovou počítačovou síť mohou tímto způsobem využívat nejrůznější rekordéry, meteorologické stanice, ale klidně také chytré žárovky, u kterých je možné upravovat teplotu světla.

„Pokud tyto projekty reprezentují skutečný stav začínajících českých a slovenských firem, pak o budoucnost našich dvou zemí nemám velké obavy. Technologický i myšlenkový pokrok oproti minulým rokům je opravdu znatelný a týmy se nenechávají nijak svazovat ani odrazovat tím, co se děje na politické nebo hospodářské úrovni,“ uzavřel Tomáš Pavlík ze společnosti Profinit.

Reklama

Související články

Hledá se nejlepší zaměstnavatel roku

Zaměstnavatelé se stále mohou registrovat do 15. ročníku soutěže Sodexo Zaměstnavatel roku. Uzávěrka přihlášek je 13. dubna. Soutěž organizuje Klub...

Na Vysočině si podnikatele hýčkají

Pelhřimov, Humpolec, Jihlava. Města v kraji Vysočina, která letos obsadila v uvedeném pořadí stupně vítězů v celorepublikovém výzkumu Město pro byznys. Výzkum...

Kariérové poradenství může inspirovat

Centrum Euroguidance, Dům zahraniční spolupráce vyhlašuje 9. ročník soutěže Národní cena kariérového poradenství. Cílem je sdílet zkušenosti z české i evropské...

Výběr článků

Načítám