Hlavní obsah

Jihlavské pilníky slouží řemeslníkům v Kanadě i Austrálii

Jihlava

Pilníky a rašple vyrobené v jihlavském podniku Ajax slouží firmám a řemeslníkům jak v ČR, tak i jinde na světě. Jediný český výrobce tohoto ručního nářadí, který má za sebou téměř stoletou historii, prodává za hranicemi i přes 40 procent produkce. Vozí se do Austrálie, USA, Kanady, Koreje či Íránu.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Jihlavská firma Ajax Pilníky se zabývá výrobou pilníků a rašplí už bezmála sto let. Na snímku je osazování rašplí držadly.

Článek

„Vyrábíme pilníky, rašple, ocílky a různé speciality na pilování a rašplování. Dá se říci, že jsme schopni na základě výkresu udělat jakýkoliv výrobek,” uvedl místopředseda představenstva Ajax Pilníky Jaroslav Dvořák.

Závod s 38 zaměstnanci dokáže ročně vyprodukovat kolem 400 tisíc výrobků.

Nesnadné shánění pracovníků

„Naším cílem je dál vyrábět a udržet tuto tradiční výrobu,” řekl Dvořák. Do výroby s velkým podílem ruční práce se ale stále obtížněji shánějí pracovníci.

Náročné je i zajišťování pilníkové oceli v odpovídající kvalitě a ceně, již podnik pro svou výrobu potřebuje v menších objemech, než jsou hutě zvyklé dodávat.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Spolumajitel společnosti Jaroslav Dvořák

Zakázky si však přes velkou asijskou konkurenci dokáže zajistit; v Evropě se výrobou pilníků a rašplí zabývá už jen několik málo podniků. Spotřeba ručního nářadí se totiž s automatizací výroby snižuje.

„Ale hodně se k tomu zase firmy vracejí, protože třeba do tvarově členitých odlitků nebo výkovků jsou pilníky nezastupitelné,” dodal.

Výrobky projdou rukama mnohokrát

Ve výrobním sortimentu firmy je více než tisíc položek využitelných v různých oborech. Kromě strojírenských a truhlářských dílen a hutí používají toto nářadí třeba i řezbáři, hodináři, zlatníci, kovorytci a výrobci bot, opracovat se s ním dá i umělý a měkký kámen.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Strojní vysekávání rašple

Pilníky a rašple se vyrábějí ve velikosti od pěti do 45 centimetrů. Veškeré výrobky musejí projít rukama pracovníků mnohokrát. Začíná se na kovárně, následuje žíhání ocelového polotovaru, aby byl materiál tvárnější a umožnil sekání zubů.

Před sekáním musí pracovníci plochu ještě obrousit. Řada technologických operací následuje i po vysekání zubů. Pilníky a rašple se mimo jiné musejí strojně a pak ručně rovnat, protože se při sekání prohýbají, tvrdost výrobků se následně dociluje zakalením. Naposled se nasazují plastová nebo dřevěná držadla.

Továrna je téměř století na stejném místě

Pilníkářské řemeslo se od konce 19. století rozvíjelo kolem Křižánek na Ždársku. Továrna v Jihlavě vyrábí pilníky a rašple od roku 1921 pořád na stejném místě v Polenské ulici. Výroba nebyla přerušena ani po znárodnění firmy, ačkoli pak závod fungoval pod hlavičkou jiných národních podniků.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Stroj na vysekávání rašplí.

Dlouhá tradice je znát i v provozu, kde vedle letitých strojů fungují CNC technologie. Roční obrat podniku je nyní kolem 40 miliónů korun.

Reklama

Související články

Výrobce traktorů hledá nové pracovníky

Brněnský výrobce traktorů Zetor tractors hledá zaměstnance, nabrat jich chce kolem 40. Shání je na dělnické pozice, zejména brusiče, obráběče kovů nebo...

Výběr článků

Načítám