Hlavní obsah

Nejžádanějšími pracovníky jsou operátoři výroby

Právo, Novinky, kil, fš

Prohlubující se nedostatek kvalifikovaných pracovníků na trhu prodlužuje dobu, kterou firmy potřebují k získání potřebných lidí. U některých profesí je proto nutné počítat s délkou náboru, která se nepočítá na dny, ale na týdny. K nejžádanějším manuálním pracím v ČR patří operátor výroby neboli dělník.

Foto: Profimedia.cz

Svářeč patří vedle operátora výroby mezi nedostatkové profese na současném trhu práce.

Článek

Největší nedostatek kvalifikovaných, ale i nekvalifikovaných pracovníků pociťují firmy v oblasti průmyslové výroby. Tato situace je v podstatě stejná na celém území Čech a Moravy.

„Pokud firmy hledají jakékoli kvalifikovanější lidi do výroby, musejí počítat s tím, že je neseženou bez problémů. Pokud nenabídnou dobrý plat, potřebné pracovníky buď nezískají vůbec, nebo se nábor neúměrně prodlouží,“ vysvětluje personální ředitel agentury Wincott People Adrian Suchánek.

Nejtěžší je najít obráběče a svářeče

Mezi pět nejžádanějších manuálních pozic v České republice patří operátoři výroby (kdysi dělníci), svářeči, obráběči, zámečníci a skladníci-řidiči vysokozdvižných vozíků.

„Pokud sestavíme žebříček nejžádanějších pozic v ČR, na předních místech jsou podle našich zkušeností ty, které souvisejí s automobilovým a strojírenským průmyslem, případně s logistikou,“ pokračuje Suchánek.

V Čechách se podle něj nejsnáze obsazují méně kvalifikované pozice, jako je operátor výroby nebo skladník s oprávněním k řízení vysokozdvižného vozíku pro manipulaci se zbožím, například ve skladech.

Naopak nejobtížnější je dle jeho tvrzení hledání obráběče CNC strojů nebo svářeče. Tam se počítá doba od zadání poptávky ze strany firmy po obsazení místa průměrně na tři až čtyři týdny, a to v případě atraktivní mzdy. Pokud by byla finanční nabídka podprůměrná, doba náboru by se prodloužila, případně by místo zůstalo neobsazené.

Na Moravě to jde rychleji

Také na Moravě jsou mezi nejžádanějšími profesemi ty manuální, zejména operátoři výroby a skladníci pro vysoce robotizované automobilky a jejich dodavatele, ale i pro další tahouny ekonomiky z oblasti strojírenství, zpracovatelského průmyslu a logistiky.

Na rozdíl od Čech se ale daří kvalifikované pracovníky, a to i nedostatkové svářeče nebo obráběče, najít rychleji. Souvisí to s restrukturalizací těžkého průmyslu v posledních dvou desetiletích a s vyšší nezaměstnaností hlavně v severomoravském regionu.

Mimo těžký průmysl se však zaměstnanci do výroby hledají podobně špatně i na Moravě. Své o tom vědí například v hranické výrobně kamínkových povrchů a průmyslových podlah.

„Vedle nízké nezaměstnanosti přispívá k problému hledání kvalitních lidí konkurence v podobě velkých dotovaných firem, které pobírají pobídky snad na vše. Za výhodnějšími podmínkami jsou schopni nalákat zaměstnance ze širšího okolí," popsal pro Novinky své zkušenosti Igor Knap z firmy TopStone.

Nedostatek nekvalifikovaných

Michaela Bočková ze společnosti Halla s výrobním závodem v Novém Městě nad Metují poukazuje i na problémy s hledáním nekvalifikovaných lidí.

„Nyní poptáváme hlavně zaměstnance z oboru elektro, kteří mají potřebnou kvalifikaci pro náš závod v Novém Městě nad Metují. I přesto, že jsme ochotni přijmout i absolventy bez praxe, potýkáme se s nedostatkem takovýchto kandidátů. Spolupracujeme s místními středními školami a společně hledáme další způsoby podpory a zájmu studentů o tento obor,“ napsala Novinkám.

Reklama

Související články

Práci změnil rekordní počet lidí

V České republice během posledních šesti měsíců vyměnilo zaměstnavatele dvacet procent lidí, což je nejvíce za poslední tři roky. Hlavním důvodem k odchodu...

Výběr článků

Načítám