Hlavní obsah

Technologická agentura podpoří mladé výzkumníky

– Praha

Technologická agentura ČR chce zapojit v rámci programu Zéta mladou generaci výzkumníků do vývojové činnosti, a to pro využití v praxi. Na projekty v letech 2017 až 2025 vyhlásila veřejnou soutěž, výdaje ze státního rozpočtu činí 720 miliónů korun. Dílčím cílem programu je podpora rovných příležitostí mužů a žen pro výzkumnou práci.

Foto: Profimedia.cz

Skutečnost, že ženy tvoří většinu absolventů vysokých škol, se zatím neodrazila v české vědě.

Článek

„Program Zéta má klíčovou úlohu ve zvýšení zájmu mladé generace o projekty s konkrétním praktickým dopadem. Propojí tak mladé výzkumnice a výzkumníky s aplikační sférou,” uvedl předseda agentury Petr Očko.

Doba trvání programu se předpokládá v letech 2017 až 2025. Minimální délka řešení projektů je stanovena na jeden rok, maximální délka na dva roky. Nejvyšší povolená míra podpory na jeden projekt je 85 procent celkových uznaných nákladů s tím, že maximální částka se omezuje na pět miliónů korun.

Diplomky nejen pro potřeby školy

Intervence programu se zaměří na reálnou spolupráci mladých výzkumných pracovnic a pracovníků při řešení konkrétních výzkumných projektů se subjekty z aplikační praxe.

V roce 2012 v ČR mezi výzkumníky pracovalo jen 27,5 procenta žen.

Podle agentury je žádoucí, aby se například závěrečné práce na vysoké škole vypracovávaly na upotřebitelná témata, jejichž závěry a výstupy je možné dále rozvíjet a uplatnit.

Absolventy VŠ jsou hlavně ženy, věda jich moc nemá

Dílčí cíl programu reaguje na fakt, že v roce 2012 v ČR mezi výzkumníky pracovalo jen 27,5 procenta žen.

„Přestože v posledních 20 letech tvoří ženy většinu absolvujících vysokých škol, tato skutečnost se zatím neodrazila v české vědě, což je potřeba měnit. Ženy mají stejný potenciál věnovat se vědě jako muži, tento program jim to usnadní hned na počátku kariéry," podotkl k programu ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jan Chvojka (ČSSD).

Reklama

Související články

Třetinu živnostníků v ČR tvoří ženy

Každý pátý Čech starší 15 let, celkem 1,8 miliónu lidí, má v současnosti živnostenský list. Svoji živnost však využívá pouze 1,4 miliónu jedinců, zbytek ji má...

Proč ženy vydělávají méně než muži?

Podle průzkumů vydělávají ženy asi o pětinu méně než muži. V ČR je tento rozdíl mnohdy ještě větší. Důvodů pro rozdílné výdělky žen a mužů je několik. Ženy...

Výběr článků

Načítám