Hlavní obsah

Češi bojují v kancelářích s únavou, často je na vině nedostatek světla

Novinky,

Ideální teplota, technická vybavenost, kvalitní židle, dostatek světla a klid na práci jsou nejdůležitější podmínky pro příjemný život v kanceláři, jak vyplynulo z průzkumu výrobce osvětlení Halla a výzkumné agentury Ipsos. Výsledky zároveň uvádějí, že více než 98 procent zaměstnanců občas pociťuje v práci únavu. Průzkum proběhl mezi více než 500 zaměstnanci a 200 manažery.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nejen výše platu, ale i mezilidské vztahy či celkové prostředí jsou nesporně důležitými faktory, aby se zaměstnanci cítili dobře na svých pracovištích. I s ohledem na to, že skoro polovina dotázaných (46 procent) uvádí, že tráví v kanceláři více než sedm hodin denně.

Svítí většina kanceláří

„Více než čtvrtina respondentů odpověděla, že se v práci velmi často cítí unavení. Naopak téměř nikdy necítí únavu pouze necelá dvě procenta respondentů,” uvedl Daniel Černý, předseda představenstva společnosti Halla.

„Nejčastěji se přitom cítí unaveni zaměstnanci, kteří nemají v kanceláři dostatek přirozeného světla. To potvrzuje narůstající poptávku firem po osvětlení reagujícím na změnu teploty chromatičnosti a intenzity denního světla,” dodal.

Čtvrtina lidí v kancelářích nemá během dne dostatek přirozeného světla z venku. Umělým osvětlením, ať už stropním, nebo stolním světlem, si už během dne, než se setmí, přisvětlují dokonce v sedmi z 10 kanceláří.

Kontrast monitoru a okolí

Dostatek světla je nejméně důležitý pro mladé lidi ve věku 18 až 26 let. Jen 28 procent z nich jej označilo jako důležitý. Více se zajímají o občerstvení, které upřednostňuje 40 procent dotázaných.

„To, že barva, teplota a intenzita světla zásadně ovlivňují lidské funkce, je známé. Proto bychom měli při výběru osvětlení myslet především na svůj přirozený biorytmus a na atmosféru, kterou svitem chceme navodit. Mnoho lidí se domnívá, že stačí, když v kanceláři vidí na obrazovku počítače. Ve skutečnosti je silný kontrast rozzářené obrazovky a přítmí v okolí velmi náročný a pro oči vyčerpávající,” upozorňuje Jana Hradecká, zakladatelka interiérového studia a školy Intermezzo.

Reklama

Související články

Jak sedět u počítače? Nebo snad stát?

V úřadech po celém světě jsou stále častěji místo židlí nafukovací míče nebo ergonomické sedačky včetně takových, na nichž lze klečet, případně se houpat. Jak...

Výběr článků

Načítám