Hlavní obsah

Ze železáren se dostal k výrobě dřevěných hodin

Právo, Radek Plavecký

Od železa ke dřevu a jemným hodinovým strojkům se propracoval během své kariéry Zdeněk Zýka, žijící v obci Bzová v oblasti Křivoklátska. Po maturitě skončil v Královodvorských železárnách, po dlouhých 15 letech vyměnil chladný kov za práci v konstrukci harmonik a kytar v podniku Delicia Hořovice. I to ale byla jen přestupní stanice ke dnešnímu řemeslu – výrobě celodřevěných ekologických hodin.

Foto: Kateřina Škopková

Zdeněk Zýka se svými hodinami

Článek

„S manželkou jsme měli tenkrát dohodu, že při druhém dítěti půjdu na mateřskou já,“ vzpomíná Zdeněk Zýka na cestu k hodinám. A po porodu se tak i stalo. Překvapením bylo, že zůstal doma hned s dvojčaty Marií a Annou.

S nimi při pobytu v lázních došlo ke zlomu. Potřeba začít se po otcovské dovolené realizovat jiným směrem a možná také pocit vyhoření ze stávající profese vehnaly Zdeňkovi do hlavy myšlenku zkusit to s výrobou celodřevěných hodin.

Cesta pokusů a omylů

„Mnoho týdnů jsem přemýšlel, jak to vše navrhnout a vyrobit. Na hřišti s dvojčaty jsem si kreslil náčrtky, které jsem schovával po kapsách,“ líčil Zdeněk. Nakonec se odhodlal ke koupi hobby frézky, s její pomocí začal vyřezávat první ozubená kolečka.

Cesta k funkčním hodinám nebyla snadná. Obnášela plno pokusů, omylů i přešlapování. Po necelých dvou letech rodině a přátelům představil první funkční hodiny. Časostroj to však byl natolik rozměrný, že by se spíše vyjímal v nějaké nádražní hale.

Hodiny mohu na zakázku vytvořit i tak, aby šly v čase pozpátku.
výrobce ekologických hodin

„Doma ty hodiny stále mám a ze samotné nostalgie jsem je ještě nerozřezal a nehodil do kotle,“ říká Zdeněk Zýka.

Následovala éra zkracování, zmenšování, až se rozměry ustálily na 50 x 50 centimetrech. Každičká součástka jeho hodin je ručně vyrobena a složena tak, aby bylo do celého tikajícího mechanismu vidět.

Veškeré součástky si vyrábí sám, jen závaží zpracované do tvaru kamenných válců hledá v okolních lesích. Výroba ekologických hodin v jeho podání nebude nikdy sériová. Jedny hodiny zaberou zhruba dva týdny.

„Hodiny mohu na zakázku vytvořit i tak, aby šly v čase pozpátku. A pokud zákazník trvá na podlahové variantě, musí počítat s tím, že vrchní díl hodin bude končit ve výšce dvou metrů,“ doplnil hodinář, který se v průběhu rozmýšlení a hledání vrátil i do školy a vloni získal výuční list z vytouženého hodinářského řemesla.

Od té doby už nikomu nedoporučuje promazávat strojky husím sádlem, jež při nízkých teplotách zcela ztuhne stejně jako hodiny.

Reklama

Související články

Zahradnictví manžele spojilo na celý život

Říká se, že uvázat si sám svatební kytici nosí smůlu, v případě manželů Chládkových je však opak pravdou. Sylva s Jiřím se brali před šestatřiceti lety,...

Sklárna ve stodole dobývá svět

Vejdete do roubené chalupy, zahnete do stodoly a stojíte u pece. Panímámu s pecnem chleba nečekejte, zato zručné skláře s píšťalami v rukou ano. Jejich výrobky...

Výběr článků

Načítám