Hlavní obsah

Roste poptávka po dámách na úklid

Novinky,

Uklízení v ČR nepatří mezi atraktivní a prestižní povolání, což prokázal i loňský průzkum veřejného mínění. To se ale díky velké poptávce po lidech na domácí práce může postupně měnit. K obratu pomáhá také startup Lidská Síla. Dámy na úklid si na výdělku polepšily, čistý hodinový průměr u této firmy činí 116 korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jak vyplývá z údajů Českého statistického úřadu, paní na úklid si v průměru za hodinu přijde na více peněz než kosmetička, pracovnice obsluhy čerpací stanice, zdravotní sestra či lidé v cestovním ruchu.

„Průměr v celém sektoru jsme zvýšili. Navíc uklízení má tu výhodu, že nejde o stresové povolání, výsledky jsou okamžitě vidět a je volnost v tom, kdy se pracuje,” říká zakladatel firmy Robert Vojáček.

Možnost i pro matky na mateřské

Uklízení nepatří v Česku mezi nejprestižnější povolání, ale i to se díky rychle rozvíjejícímu se byznysu s domácími pracemi může pomalu měnit. Zájem o kvalifikované a spolehlivé uklízečky roste.

Přestože podle průzkumu CVVM byla v loňském roce uklízečka co do prestiže na chvostu srovnávaných povolání, právě výdělky a adaptabilní pracovní doba lákají k úklidu stále více lidí. Výjimkou nejsou ani manažerky, které stresové povolání přivedlo právě ke klidné práci v domácnosti, či matky na mateřské.

Nejprestižnější povolání dle průzkumu CVVM 2016
1. lékař
2. vědec
3. zdravotní sestra
4. učitel na vysoké škole
5. učitel na základní škole
6. soudce
7. projektant
8. programátor
9. soukromý zemědělec
10. policista
15. majitel malého obchodu
20. stavební dělník
25. poslanec
26. uklízečka

Reklama

Související články

Nový obor – pomocníci v domácnosti

V současné době většinu práce v domácnostech vykonávají členové domácnosti, nejčastěji ženy. V tichosti ale vzniká nový obor – placená profesionální práce...

Výběr článků

Načítám