Hlavní obsah

Pro pětinu stavebních firem je současný stav v oboru krizový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pětina stavebních firem v ČR označuje nynější stav v oboru za krizi. Podle necelé třetiny naopak přijde krize nejdříve v roce 2020 a bude trvat maximálně čtyři roky. Vyplývá to z listopadového průzkumu analytické společnosti CEEC Research ve spolupráci s firmou SGCP, divize Weber. Odpovídala více než stovka ředitelů stavebních firem. České stavebnictví letos do konce října meziročně propadlo o 9,3 procenta.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„České stavebnictví je i přes některé pozitivní výkyvy v permanentní recesi od roku 2009. A obtížně se hledají impulsy, které by v následujících dvou letech znamenaly obrat k lepšímu,” uvedl generální ředitel Metrostavu Pavel Pilát.

Problém spočívá spíše v nepřipravenosti projektů než v nedostatku finančních zdrojů

Úbytek velkých veřejných zakázek

Podle ředitele CEEC Research Jiřího Vacka ve stavebnictví v porovnání s loňským rokem ubyly zejména velké veřejné zakázky. Zatímco stavebnictví celkově podle údajů Českého statistického úřadu do konce října kleslo o 9,3 procenta, inženýrské stavitelství, tvořené převážně velkými infrastrukturními stavbami, propadlo o 16,7 procenta.

„Problém spočívá spíše v nepřipravenosti projektů než v nedostatku finančních zdrojů. Situace by se ale měla v příštím roce vzhledem k velkému objemu rozpracovaných projektů zlepšit,” doplnil Vacek.

Velká potřeba dobudování kvalitní infrastruktury

Pro příští rok očekávají stavební firmy růst sektoru v průměru o 2,2 procenta. Na kladném vývoji se shodlo 76 procent z nich.

„Vývoj stavebnictví závisí v krátkodobém horizontu na politické vůli a já osobně v tomto ohledu věřím, že nás v nejbližší době čeká mírný růst. Potřeba dobudovat kvalitní infrastrukturu je obrovská. Budou-li věci fungovat normálně, má stavebnictví prostor k růstu i v delším horizontu,” dodal ekonomický ředitel Strabag Rail Luboš Tomášek.

Krizí si české stavebnictví prošlo v letech 2008 až 2013, kdy propadlo celkem o 27 procent. Po dvouletém růstu ho letos s velkou pravděpodobností čeká další výrazný pokles.

Reklama

Související témata:

Související články

Velké firmy budou i v příštím roce nabírat

Zaměstnavatelé v České republice hlásí pro první čtvrtletí roku 2017 mírně optimistické náborové plány. Šest procent zaměstnavatelů očekává nárůst počtu...

Výběr článků

Načítám