Hlavní obsah

Nový projekt pomůže dětem z dětských domovů získat zaměstnání

Novinky,

Naučit děti z dětských domovů a pěstounských rodin samostatnosti, pomoci jim rozšířit všeobecný přehled a získat stálé zaměstnání, to vše patří k cílům nového projektu Happy End. Od února jej bude v rámci celé ČR realizovat nezisková organizace Nadání a dovednosti.

Foto: Nadání a dovednosti o.p.s.

Ilustrační foto

Článek

Každý rok by se do programu mělo zapojit deset dětí ve věku 17 až 26 let. Každý z účastníků bude mít náplň šitou na míru. Nejprve na něj čeká Scio test silných stránek, který by měl napovědět, jaké povolání je pro něj vhodné.

Po individuálním pohovoru s kariérní poradkyní absolvuje potřebné kurzy, semináře a přednášky.

Přechod do skutečného života

V rámci workshopů si každý účastník bude zdokonalovat finanční gramotnost, vyzkouší si psaní životopisu a zjistí, jaké povinnosti a odpovědnost obnáší samostatné bydlení. Navštíví také firmy, které odpovídají jeho profilaci a zájmům, absolvuje brigádu v daném oboru. Aby mohl na konci programu nastoupit do svého vysněného zaměstnání, je samozřejmě třeba získat tuto praxi.

„Bude to takové zakončení etapy života s dětským domovem a přechod do skutečného života, kdy budou samostatní a soběstační. Budou mít práci, mzdu, bydlení - a pak již bude vše na nich. Pilotní kolo odstartujeme na začátku nového roku a nyní hledáme partnery z řad firem, kteří by se do projektu chtěli zapojit a podpořit jednotlivé děti,“ uvedla Linda Hurdová, ředitelka organizace Nadání a dovednosti.

Podpořit projekt lze finančně, materiálně, rovněž zajištěním workshopů, seminářů, kurzů, brigád či stáží, nebo zajištěním odborníka jako mentora pro některého z účastníků. Největší podporou je pak umístění účastníka do zaměstnání.

Právě hledání práce po opuštění dětského domova či pěstounské rodiny je pro téměř 76 procent mladých lidí třetím největším strašákem hned po obavách z hledání bydlení a z finančních potíží.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám