Hlavní obsah

Většině firem se nedaří najít absolventy s výučním listem

– Praha

Česku chybí kvalifikovaní pracovníci, situace je kritická a žádá si reformu odborného vzdělávání. Vyplývá to z průzkumu Česko-německé obchodní a průmyslové komory, podle kterého má 85 procent firem problémy obsadit volná místa absolventy středního vzdělání s výučním listem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na 82 procent firem si podle průzkumu myslí, že situaci by pomohlo vyřešit vzdělávání orientované na praxi, které by se z velké části uskutečňovalo přímo ve firmách.

„Je nutné, aby žáci měli praktické zkušenosti s novými technologiemi. Ty mohou získat pouze přímo ve firmách,” uvedl výkonný člen představenstva komory Bernard Bauer.

Přizpůsobit kapacity oborů potřebám trhu

Z odpovědí více než 210 firem vyplývá, že systém odborného vzdělávání je třeba modernizovat. Nová koncepce by měla zohlednit technologický a hospodářský vývoj.

Více než polovina dotázaných uvedla, že se jim nedaří najít dostatek vhodných uchazečů s vysokoškolským diplomem.

Téměř 70 procent firem se domnívá, že stát by měl přizpůsobit kapacity oborů otevíraných na středních školách potřebám trhu práce. Přes 60 procent se vyslovilo pro uzákonění určité formy duálního vzdělávání. Firmy kritizovaly, že stát dělá málo pro zvýšení prestiže řemeslných povolání ve společnosti.

Moderní koncepce odborného vzdělávání by měla zahrnovat střední i vysoké školy. I zde by firmy uvítaly větší orientaci na praktické znalosti a dovednosti. Více než polovina dotázaných uvedla, že se jim nedaří najít dostatek vhodných uchazečů s vysokoškolským diplomem. U absolventů středního vzdělání s maturitou to byly tři čtvrtiny firem.

Část firem již sama se školami spolupracuje

Většina firem je připravena se na vzdělávání mladých lidí podílet. Velká část z nich, asi 40 procent, ovšem není připravena převzít odpovědnost za vytvoření kompletní interní infrastruktury včetně instruktorů praktické výuky.

Řada firem už začala řešit současnou situaci sama. Více než polovina navázala spolupráci se středními a přes 40 procent s vysokými školami. Jde o mnohostranná opatření, která sahají od stipendií až po nabídku dalšího vzdělávání pro učitele.

Reklama

Související články

Většina firem v Česku shání lidi

S nedostatkem pracovních sil zápasí stále více tuzemských firem. Jak vyplynulo z průzkumu Hospodářské komory ČR (HK) pro Právo, problém sehnat vhodné...

Výběr článků

Načítám