Hlavní obsah

Jak uspět při pracovním pohovoru v cizím jazyce

Novinky,

Pohovory jsou nejen vstupní branou k možné práci snů, ale pro mnoho lidí zejména zdrojem stresu. Čím dál častěji se navíc odehrávají v cizím jazyce, nejčastěji angličtině či němčině. Základem je sice trénink a obsahově i formálně bezchybný výkon jistě nikomu neuškodí, přesto je třeba mluvit přirozeně a na případné chyby neupozorňovat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

1. Zjistit si co nejvíce informací o dané společnosti

Zjišťovat si faktické informace o potenciálním zaměstnavateli je běžné. „S tím souvisí i jazyková příprava. Pokud se společnost zaměřuje na něco specifického, přizpůsobte tomu i slovní zásobu. Budete lépe rozumět a nerozhodí vás například výpadek odborného termínu,“ doporučuje Jiřina Dunková z jazykové agentury Skřivánek.

2. Trénink

Zkuste si nejprve pohovor nanečisto. „Můžete poprosit svého kamaráda, aby s vámi vedl pohovor, a pomohl vám tak odhalit, v jakých oblastech máte jazykové rezervy a na co se před samotným pohovorem lépe připravit,” pokračuje Dunková.

Není-li k dispozici kamarád, lze využít zrcadlo. Jednak si tak osvěžíte jazyk a zároveň si budete moci vyzkoušet, jak váš projev působí a jak při něm vypadáte.

3. Vždy připraven!

Kromě toho, že na pohovor přijdete včas, mějte s sebou připraveny veškeré dokumenty, které by mohly zaměstnavatele zajímat, v češtině i angličtině. Na poslední chvíli před pohovorem tak mohou posloužit i jako tahák.

4. Soft skills

Zapracujte také na tzv. soft skills, tedy měkkých dovednostech. Jde nejen o to, co říkáte, ale jak. „Prozkoumejte zákoutí jazykové stylistiky a zjistěte, jaké výrazy z cizího jazyka použít, pokud chcete znít přátelsky, formálně a důvěryhodně. Je také vhodné znát celé fráze pro chvíle, kdy potřebujete při pohovoru získat trochu času na odpověď,” radí Dunková.

5. Formálnost a etiketa

Nezapomeňte na tradiční zdvořilostní fráze. Je vhodné se je naučit opravdu dobře, aby je bylo možné používat přirozeně jako v rodném jazyce. I pozdrav nebo poděkování mohou udělat velký dojem. A u krátkých situací, ke kterým pohovory patří, je první dojem ještě důležitější než jindy.

6. Ustálené fráze

V každém jazyce existuje soubor frází či slov, které se nejčastěji používají v různých situacích. To se týká i pracovních pohovorů. Doporučuje se vyhledat si nejběžnější výrazy, které se používají, a naučit se s nimi aktivně pracovat.

7. Chybovat je lidské

Snažte se mluvit přirozeně a příliš nepřemýšlet nad gramatikou. Pokud váš projev bude působit profesionálně, sympaticky a sebevědomě, váš potenciální zaměstnavatel vám jistě drobné chyby v gramatice odpustí. Daleko křečovitěji bude působit, pokud na své chyby budete zbytečně upozorňovat a vracet se k nim.

8. Mluvte jednoduše

S tím souvisí i poslední bod. Pokud si nejste jisti v kramflecích cizího jazyka, zkuste mluvit co možná nejjednodušeji a nezamotávat se v dlouhých souvětích. Pokud nebudete rozumět otázce, kterou vám druhá strana položí, raději znovu zdvořile poproste o její zopakování, případně vysvětlení.

Reklama

Související témata:

Související články

Tipy pro úspěšný start v nové práci

Uchazeč o práci zvládne výběrové řízení, získá nové místo, ale to hlavní ho ještě čeká - první den v novém zaměstnání. Je potřeba se sžít s novými kolegy...

Výběr článků

Načítám