Hlavní obsah

Poradna: Po rodičovské se mi nechce zpátky do práce – jak ideálně ukončit pracovní poměr?

Byl váš odchod na mateřskou, potažmo rodičovskou dovolenou určitým útěkem z práce, do které se vám nyní nechce vracet? A souhlasí váš zaměstnavatel s tím, že si namísto vás nechá „záskok“ a s vámi spolupráci ukončí? Jak tuto situaci vyřešit (s)právně?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek
Brzy mi skončí rodičovská dovolená a já bych se měla vrátit do práce. Zaměstnavatel mi ale teď nabídl dohodu o rozvázání pracovního poměru pro nadbytečnost spolu s tříměsíčním odstupným, jelikož si na mém místě chce nechat můj „záskok“. Do práce se mi moc vracet nechce, takže uvažuji, že dohodu přijmu. Chtěla bych se zeptat, jak je to s výpovědní lhůtou u dohody? Je také dvouměsíční? Kdy tedy můj pracovní poměr skončí?

Nadbytečnost po návratu z rodičovské

Předně je třeba se krátce vyjádřit k problematice nadbytečnosti ve výše uvedeném případě. Jestliže zaměstnavatel přijme tzv. „záskok“ za zaměstnance na mateřské nebo rodičovské dovolené, nemůže svého navrátivšího se zaměstnance jednoduše označit jako nadbytečného a z tohoto důvodu s ním rozvázat pracovní poměr z organizačních důvodů podle § 52 písm. c) zákoníku práce, ať už jde o výpověď nebo dohodu.

Zaměstnavatel totiž ve skutečnosti zaměstnancovo místo nezrušil - pouze za něj přijal jiného zaměstnance (výše uvedený „záskok“), jehož pracovní poměr by měl správně skončit s návratem „původního“ zaměstnance.

V praxi se tak se ale často neděje a po návratu z mateřské/rodičovské dovolené bývá mnoho navrátivších se zaměstnanců označováno za nadbytečné, jelikož prozatímní spolupráce se „záskokem“ jednoduše lépe funguje. Takový postup je však chybný.

Ukončení dohodou

V souvislosti s návratem z mateřské/rodičovské dovolené zaměstnanci samozřejmě nic nebrání tomu se se zaměstnavatelem dohodnout na ukončení spolupráce - a to z rozličných důvodů na obou stranách.

Zaměstnanci se kupříkladu po vícečetném mateřství nemusí chtít do kolektivu, který v mezidobí prošel razantními změnami, zatímco zaměstnavatel se může obávat, že po letech strávených doma zaměstnanec na aktuální náplň práce prostě nebude stačit.

Dohoda o skončení pracovního poměru je velmi flexibilní institut, v jehož rámci se strany mohou domluvit na všech detailech (s výjimkou toho, co zákon výslovně zakazuje).

V dohodě tak většinou bývá standardně sjednán samotný den ukončení pracovního poměru (tím může být např. den podepsání dohody nebo jakékoli datum v budoucnu) nebo výše tzv. odchodného, které by zaměstnanci mělo kompenzovat nenadálý výpadek příjmu.

„Výpovědní doba“ je institut spojený pouze s jednostranným rozvázáním pracovního poměru výpovědí - u dohody o skončení pracovního poměru se nepoužije. Její obdoba se ale může promítnout do sjednaného data ukončení spolupráce (tj. pracovní poměr neskončí hned, ale např. až za dva měsíce) nebo do výše odchodného (zaměstnavatel dá zaměstnanci navíc dvě mzdy, které mu budou výpovědní dobu kompenzovat).

Shrnutí

Ve vašem případě nejsou splněny podmínky nadbytečnosti, jelikož vaše pracovní místo nebylo ze strany zaměstnavatele zrušeno. Pokud v zaměstnání nadále zůstat nechcete, můžete se zaměstnavatelem samozřejmě ukončit pracovní poměr dohodou, a to k jakémukoli datu v budoucnu (nikoli v minulosti). Stejně tak se můžete domluvit na jakékoli částce tzv. odchodného, které vám bude kompenzovat dočasný výpadek příjmu.

Odpovídala Lucie Hořejší z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám