Hlavní obsah

Lidé chtějí pružnou pracovní dobu

Právo, Novinky, kil, fš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř 72 procent Čechů je ve svém zaměstnání spokojeno. Je to dáno nejen výrazným převisem nabídky pracovních míst nad současnou poptávkou, ale i skutečností, že polovina zaměstnanců letos dostala přidáno. Vyplývá to z nedávného průzkumu, který realizovala personální agentura Grafton Recruitment. Kromě odpovídajícího finančního ohodnocení však Češi stále více požadují flexibilní pracovní dobu, což v mnoha firmách ještě není běžné.

Foto: Profimedia.cz

Velkým tématem současného pracovního trhu se stává i atraktivita práce.

Článek

„Spokojenost lidí na trhu práce souvisí na jedné straně s větší jistotou, že se nemusejí bát o své místo, na druhé straně i s tím, že 56 procent z nich, tedy téměř o 10 procentních bodů více než loni, dostalo letos přidáno,“ okomentovala výsledky průzkumu Jitka Součková, marketingová manažerka Grafton Recruitment.

Stejně jako v předchozích letech tedy zůstávají finance tím nejdůležitějším argumentem pro případný odchod ze stávajícího zaměstnání (65 procent) anebo přijetí nové pracovní nabídky (74 procent). Respondenti v průzkumu však často uváděli i další důvody, pro které by zvažovali změnu zaměstnání.

Nejčastěji zmiňovali nemožnost flexibilního rozvržení pracovní doby, zkráceného úvazku či neochotu zaměstnavatelů umožnit práci z domova.

„Flexibilita se dnes stává tématem číslo jedna. Některé obory, třeba IT anebo podnikové služby, již běžně home office nebo pružnou pracovní dobu nabízejí, stále je však celá řada tržních segmentů, kde to procesně možné není anebo chybí vůle vedení tyto možnosti zavádět,“ dodává Součková s tím, že firmy, které nenabídnou v otázkách pracovní doby pružnost, budou v dnešní době jen stěží bojovat o talentované pracovníky.

Bankovní sektor v pružnosti pokulhává

Podle údajů ABSL poskytují firmy ze segmentu podnikových služeb plný či částečný home office více než šedesáti procentům svých zaměstnanců, a protože jsou zaměstnanci s tímto modelem spokojeni, hodlají zaměstnavatelé pružnost úvazků ještě rozvíjet.

„Naopak třeba bankovní sektor v této oblasti pokulhává, a musí se proto snažit talenty motivovat jinými způsoby,“ připomíná Součková.

Důležité jsou i vztahy na pracovišti. „I takové problémy, jako jsou pomluvy kolegů, podceňování nebo zadávání nesplnitelných úkolů mohou být důvodem ke změně zaměstnavatele. Kolem 40 procent zaměstnanců se snaží problém vyřešit s nadřízeným, druhým nejčastějším řešením je výpověď,“ uvedla již dříve Olga Hyklová, majitelka a výkonná ředitelka společnosti AC Jobs.

Jednoznačným důvodem pro změnu zaměstnání je podle Hyklové také ohrožení zdraví. Přes 40 procent zaměstnanců se bojí následků pracovního úrazu.

Práce musí bavit

Velkým tématem současného trhu práce se dle aktuálního průzkumu kandidátských preferencí stává i atraktivita práce. Možnost pracovat na zajímavých projektech se dokonce dostala na třetí místo v žebříčku důvodů změny pracovního místa (po financích a možnosti kariérního růstu). Jako motivační faktor zmínilo zajímavou pracovní náplň celkem 44 procent respondentů.

K dalším často zmiňovaným tématům patřila i smysluplnost vykonávané práce a možnost zlepšovat procesy ve firmě. „Tento trend je silně cítit především u generace Y, tedy u lidí narozených po roce 1980. Tato generace hledá v práci nejen výdělek, ale i zábavu. U generace současných absolventů škol pak tato tendence ještě sílí,“ vysvětluje Součková.

Práci rovněž mění častěji mladí lidé, starší mají tendenci setrvat na své aktuální pozici.

Dočasné projekty moc nelákají

Průzkum se zaměřil i na ochotu Čechů přijímat zaměstnání na dobu určitou či nechat se zaměstnat přes agenturu. I tato oblast je ovlivněna boomem pracovního trhu a převisem nabídky míst nad poptávkou.

Přestože mají tři čtvrtiny (78 procent) dotázaných dobrou nebo spíše dobrou zkušenost s prací na dočasné přidělení, ochota přijmout takovou práci se meziročně snížila o 12 procentních bodů na 59,5 procenta.

V úvazcích na dobu určitou však Češi stále problém nevidí – 75 procent účastníků průzkumu by takovou práci ochotně přijalo.

Reklama

Související témata:

Související články

Studentům by pomohl rok mimo

Českým studentům by výrazně pomohl takzvaný rok mimo, tedy celosvětově běžně praktikovaný pojem „year off“, tvrdí studentka Marie Štenglová. Když si mladí lidé...

Výběr článků

Načítám