Hlavní obsah

Nešvar obědvat u počítače nebo u ponku se postupně vytrácí

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Připravit si oběd v podnikové kuchyňce a sníst jej potom v odpočinkové místnosti – tak se stravuje čím dál tím více Evropanů a novému trendu se přizpůsobují i Češi. Vyplývá to z mezinárodního průzkumu stravovacích návyků FOOD, který vznikl z iniciativy Evropské komise a který již osmým rokem zpracovává společnost Edenred, vydavatel stravenkové karty Ticket Restaurant Card.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zatímco v roce 2009 se na oběd do odpočinkové místnosti vydal jen každý desátý český zaměstnanec, dnes je to jeden z pěti. Stále je to ale nejmenší číslo ze sedmi sledovaných členských zemí EU, které se průzkumu zúčastnily. Nejvíce si stravování přímo na pracovišti oblíbili Západoevropané. V Portugalsku a Belgii takto oběd řeší plná polovina zaměstnanců a i v dalších zemích je to přes čtvrtinu.

Obliba odpočinkových místností roste zejména na úkor obědvání přímo u pracovních stolů a v dílnách.

„Firmy výrazně investují do vybavení podnikových kuchyní a odpočinkových místností. Lidé si díky tomu mohou rychle a kvalitně připravit oběd z nakoupených surovin nebo si ohřát jídlo z domova či od donáškové služby a vše v klidu sníst v moderně řešených prostorách,“ vysvětluje Jiří Brych, produktový manažer Ticket Restaurant.

Jeho slova potvrzují čísla. Obliba odpočinkových místností roste zejména na úkor obědvání přímo u pracovních stolů a v dílnách. „Téměř v celé Evropě se lidé odnaučují nešvar jíst přímo nad počítačem či v dílně,“ doplňuje Brych.

ČR je na tom nejhůře v pravidelnosti stravování

Trend potvrzují i architekti, podle nichž zaměstnavatelé při tvorbě projektů nových kanceláří i výrobních podniků stále více myslí na pohodlí zaměstnanců. Vědí, že spokojený zaměstnanec své firmě přinese větší pracovní výkon.

„Kuchyňky a odpočinkové plochy v rámci kancelářského prostoru chápeme nejenom jako prostory určené ke konzumaci jídel, ale zejména jako velmi důležitou součást prostředí podporujícího kreativitu a příjemnou atmosféru na pracovišti. V těchto prostorách dochází k neformálnímu setkávání lidí a k důležité vzájemné výměně informací. Řešení těchto prostor by proto mělo podporovat kreativní myšlení a vzájemnou interakci mezi lidmi,“ zdůrazňuje Boris Vološin z předního tuzemského architektonického studia Jakub Cigler Architekti.

Naopak nejhůře jsme na tom v Česku s pravidelností stravování. Denně obědvá jen 60 procent Čechů, na Slovensku jsou to přitom plné tři čtvrtiny lidí a ve většině západoevropských zemí je to kolem čtyř pětin zaměstnanců.

Anketa

Stíháte během pracovní doby oběd?
Ano, pravidelně v blízké restauraci
20,8 %
Ano, ve vyhrazené odpočinkové místnosti
14,1 %
Ano, ale jen přímo na svém pracovním místě či stole
59 %
Neobědvám
6,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 283 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám