Hlavní obsah

V práci nám vadí málo chvály a neschopné vedení

Právo, Karel Kvapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chování českých zaměstnanců se mění. Jejich prioritou už není výše platu, ale možnost kariérního růstu za pomoci vedení. Ukázal to výzkum personálně-poradenské společnosti mBlue, která se dotazovala více než 1800 lidí, co jim vadí na současném zaměstnání a co si slibují od nové práce. Studie Proč měníme zaměstnání je komplexním náhledem na trh práce v Česku a přináší překvapivé výsledky.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Špatné vedení je pro téměř pětinu (18 %) lidí důvodem, proč si hledají novou práci. Čtrnáct procent nespokojených zaměstnanců mluví o špatné firemní kultuře a atmosféře ve společnosti a sedm a půl procenta lidí mění práci kvůli svému přímému nadřízenému,“ vypočítává autorka výzkumu Zuzana Paulová.

Podle Paulové se mění i struktura vedení v českých firmách. Nefunguje už autokratická nadřízenost manažera jen kvůli tomu, že je šéfem, ale vyžaduje se kolektivní spolupráce. „Moderní firmy dbají o to, aby měly zpětnou vazbu od svých zaměstnanců, ale pořád jsou v Česku v menšině,“ připomíná Paulová.

Firmy podle ní se svými zaměstnanci málo komunikují, ale platí to i opačně – zaměstnanci neumí nebo nechtějí svoje problémy řešit. S pocitem, že se o ně nikdo nezajímá, odcházejí ke konkurenci, kde, jak doufají, to bude lepší.

„Pro zaměstnance je důležité, aby byli motivováni konkrétním hodnocením své práce a jejich úspěch byl oceněn. Tím se zvyšuje i zdravá soutěživost v týmu,“ zdůrazňuje Zuzana Paulová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám