Hlavní obsah

Lesní učitelé pracují i o prázdninách

Právo, Ludmila Žlábková

Zatímco žáci a studenti si užívají zaslouženého prázdninového odpočinku a školy zejí prázdnotou, lesní pedagogové mají napilno. Už od roku 1999 procházejí vybraní lesníci státních lesů pedagogickým školením, aby pak zábavnou formou vzdělávali děti o lese i hospodaření v něm. Vztah k přírodě takto prohlubují lesní učitelé v celé Evropě.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Na lekci lesní pedagogiky se mohou vypravit děti například do romantického prostředí přehrady Les Království na Královédvorsku.

Článek

„Děti i dospělí se učí vnímat les všemi smysly, takže si vše lépe zapamatují. Kromě toho se seznámí s posláním, úkoly i prací lesníka. To není málo,“ míní Václav Lokvenc, jeden z nejzkušenějších lesních pedagogů státního podniku Lesy České republiky (LČR).

Dětské kolektivy, které se s ním do lesa vydávají, jsou rozmanité. Ať už se to týká věku, nebo zájmu účastníků.

Setkal jsem se s dítětem, které prohlásilo, že už má přírody na celý rok dost.
Václav Lokvenc, lesník

„Většinou se mezi nimi vždy najde někdo, kdo má v rodině myslivce, zemědělce nebo třeba včelaře. To jsou střípky, se kterými lze pak pracovat. Sám jsem někdy i překvapen, co všechno děti vědí,“ prozradil Lokvenc, který kromě aktivit okolo lesních exkurzí pracuje jako revírník.

Občas se však objeví i opačné extrémy. „Setkal jsem se také s dítětem, které bylo na táboře 14 dní a prohlásilo, že teď už má přírody na celý rok dost. A vrátilo se zpět ke svému počítači. Jindy sem přijde škola a děti prozradí, že jsou v lese v tom roce poprvé,“ dodal lesník. Lesní pedagogice se věnuje už 17 let.

Kácení má svůj smysl

„Určitě nejvíc lidi zaujme to, co si sami vyzkoušejí a s čím se aktivně setkají. Taková probírka stromů, kácení, zpočátku ji odmítají. Pak už vědí, že se neděje nahodile, že má svůj řád a význam,“ pokračoval Lokvenc. A zájem dětí jeho slova potvrzuje.

„Vašek je zajíc a Eva liška,“ volá Ela, která byla první z party, která podle improvizovaného rozhovoru poznala, jaká dvě zvířata Vašek s kolegyní Evou představují. A ti výuku uzpůsobují i aktuální situaci v lese.

„Využiju, když se v blízkosti třeba tahá dřevo koněm nebo pracuje dřevorubec. Jednou děti viděly harvestor při práci. A byla to zkušenost i pro jeho řidiče. Dodnes vzpomíná, jak jsme se k němu po kládě blížili. Vypadali jsme prý jako mravenci v řadě,“ usmál se Václav Lokvenc.

„Jen od roku 2010 uspořádaly LČR více než pět tisíc akcí pro školy a veřejnost spojených s lesní pedagogikou. Do lesa se tak vydalo bezmála 620 tisíc lidí. Ještě v roce 2010 působilo v podniku 174 lesních pedagogů, dnes je jich 229,“ uvedla na závěr mluvčí LČR Eva Jouklová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám