Hlavní obsah

Textilky opět hledají zručné pracovníky

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Textilní a oděvní průmysl prošel v posledních dvaceti letech v České republice složitým obdobím. Výroba s velkou tradicí, pokládaná za „rodinné stříbro“, prakticky vymizela, ať už vinou nezvládnuté restrukturalizace a privatizace, nebo pod tlakem levného asijského dovozu.

Foto: press.aspen.pr

Český textilní průmysl se výrazně změnil.

Článek

V posledních letech ale tento obor znovu nabírá dech – řada firem rozvíjí výrobu, je úspěšná i na světových trzích. A hledá zkušené pracovníky.

Skončila masová výroba

„Český textilní průmysl nezmizel, došlo ale k výrazné změně jeho podoby. Až na malé výjimky nejde o masovou výrobu, která jen těžko konkuruje asijské produkci, ale o menší, úzce specializované firmy, které se zaměřují na technicky náročnější nebo luxusní výrobky s výrazně přidanou hodnotou. Z pohledu trhu práce došlo k oživení tohoto oboru především v letech 2013 a 2014, kdy se klesající trend změnil v růstový, a firmy začaly nabírat nové zaměstnance,“ říká Zuzana Lincová, ředitelka pracovního serveru Profesia.cz.

Zájem o speciální tkaniny

Po letech propadu se situace začala měnit v roce 2011, k růstu oboru přispěly zejména textilní firmy, které se orientují na technické a speciální tkaniny. Zaměstnance začaly firmy po letech propouštění nabírat v rozmezí let 2012 a 2013, kdy pracovní portál Profesia.cz zaznamenal podle Lincové největší růst poptávky po zaměstnancích v oblasti textilní a oděvní výroby – meziročně o 115 % –, a od té doby zájem o nové pracovníky stále roste. Velká poptávka je například po krejčích, naopak velký zájem uchazečů o práci je v oborech oděvní návrhář, šička nebo střihač textilu.

Kvalifikovaných lidí je nedostatek

„Jako firma, která se orientuje na luxusní výrobky založené na přírodních materiálech a ruční výrobě, potřebujeme vysoce kvalifikované, zkušené a řemeslně zručné pracovníky. Naše výroba, zaměřená na postele, přírodní matrace, polštáře a související produkty, vyžaduje velký podíl precizní ruční práce. Bohužel zkušených a kvalifikovaných lidí je na trhu citelný nedostatek,“ vysvětluje Pavel Smítal ze společnosti Johann Malle.

Největší poptávka po zaměstnancích v textilním a oděvním průmyslu je v krajích Moravskoslezském, Jihočeském a Jihomoravském. Největší růst nabídky volných míst agentura zaznamenala v Kraji Vysočina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám