Hlavní obsah

Nábor dělnických profesí má žalostné výsledky

Právo, Vladislav Prouza

Tři tisíce letáků s nabídkou zaměstnání rozeslala do schránek obyvatel Královédvorska největší česká textilka Juta Dvůr Králové nad Labem. Odezva na poptávku po dělnických profesích byla žalostná.

Foto: Juta Dvůr Králové

Textilka Juta přijímá nové pracovníky i na doporučení svých zaměstnanců.

Článek

Náborářům se ozvalo jen 30 zájemců. Královédvorsko se skoro šestiprocentní nezaměstnaností přitom představuje v okrese Trutnov region s největším počtem lidí bez práce.

Kvůli nedostatku lidí stojí stroje

Úřad práce zde eviduje okolo 550 nezaměstnaných žen a 470 mužů. Dělníků schází Jutě jenom na Královédvorsku 70 a celé akciovce potom 250. Kvůli nedostatku dělníků stojí stroje, přitom firma platí nejvíc v regionu a její péče o zaměstnance patří k nejpropracovanějším v Česku. Třicítku potenciálních zaměstnanců oslovených kampaní přesto textilka považuje za úspěch.

„Nejprve jsme zkusili úřad práce, od něhož jsme předběžně získali 19 zaměstnanců. Nastoupili dva. Úřad práce už nemá možnosti poskytnout lidi ochotné pracovat na směny a zbytek je nezaměstnatelný,“ popsala Soňa Darvašová z personálního oddělení Juty.

Budou dovážet pracovníky z jiných regionů

Textilka zvažuje, že využije i aktuální nabídky pracovního úřadu dovézt potřebné pracovníky z regionů, kde přebývají. „Měl by to umožnit letošní příspěvek na podporu regionální mobility,“ doplnila mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Cizinci nejsou řešením

Zaměstnávání cizinců není pro Jutu řešením. „Jedinými cizinci, které zaměstnáváme, jsou Poláci v příhraniční fabrice v Bernarticích u Trutnova. Situace v Polsku ale začíná být podobná a tamních pracovníků ubývá,“ podotkla Darvašová.

Využívají osobní doporučení

Juta využívá veškeré možnosti, jak doplnit pracovníky. „Otevřeli jsme všechny informační kanály,“ přiblížila personální ředitelka Jitka Jakubcová. Textilka sáhla po osvědčené metodě, kdy některý ze zaměstnanců doporučí někoho z okruhu rodiny a známých. „Získáváme tak nejspolehlivější lidi. Ti většinou zůstanou,“ potvrdila Jakubcová. Personalistky Juty suplují telefonistky pracovních agentur. „Zájemci o práci nebudou psát maily. Zavolají, a když to nikdo nevezme, je konec,“ podotkla Jakubcová.

Přes nedostatek lidí se staví nové haly

Nedostatek lidí nezabrzdil stavby nových fabrik. Halu se 300 pracovními místy plánuje ve Dvoře Králové postavit společnost Karsit. Chce zde vyrábět autodíly pro Volkswagen. „Nástup Karsitu Automotive ustojíme,“ okomentoval situaci generální ředitel Juty Jiří Hlavatý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám