Hlavní obsah

Vítěz soutěže zručnosti nemá o práci nouzi

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Richard Šílený, který absolvoval Vyšší odbornou školu, Střední průmyslovou školu automobilní a technickou v Českých Budějovicích nemá rozhodně o nabídky k práci nouzi. Čerstvě vyučený mladík vyhrál v letošním roce soutěž České ručičky v kategorii Automechanik junior.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Čerstvě vyučený automechanik Richard Šílený převzal ocenění od poslankyně Vlasty Bohdalové.

Článek

„Samozřejmě že zůstanu u řemesla a nyní se rozhoduji, kde budu dělat. Také díky tomu, že jsem uspěl v této poměrně prestižní soutěži, mám hodně nabídek a můžu si vybrat,“ sdělil Právu na předávání absolventských diplomů v DK Metropol v Českých Budějovicích Šílený.

Pracují s nejmodernější technikou

Soutěž se skládala z praktické, didaktické a písemné části. „ V praktické části jsme například seřizovali světlomety automobilů, dělali diagnostiku nebo také například mechanickou práci na tahači Scania,“ vysvětlil Šílený, který už při škole pracuje v autodílně. Upozornil však, že na soutěžní klání ho připravila především škola. „Máme výbornou školu, která je skvěle vybavená a je srovnatelná se špičkovými servisy. Děláme a učíme se na nových autech a máme nejmodernější vybavení,“ konstatoval Šílený.

Zájem o absolventy roste

Ředitel Vyšší odborné školy, Střední průmyslové školy automobilní a technické v Českých Budějovicích Jan Šindelář uvedl, že letos vychází 120 absolventů, kteří prý nemají o práci většinou nouzi. Pochvaloval si spolupráci s firmami i možnosti školy.

„Snažíme se vybavit školu takovými přístroji a zařízeními, aby naši absolventi byli plně uplatnitelní na trhu práce. Každý rok zaznamenáváme o naše absolventy čím dál větší zájem, protože řemeslníci nejsou a dneska už se firmy předhánějí a nabízejí našim studentům stipendia. Máme například skvělou spolupráci se společností Motor Jikov group a také kraj podporuje technické obory,“ upozornil Šindelář.

O kvalitní řemeslníky je nouze

Ocenění studentům předávala i poslankyně Vlasta Bohdalová (ČSSD), která zdůraznila, že kvalitní řemeslníci mají budoucnost. „Myslím si, že slavnostní předávání výučních listů, jaké se dnes uskutečnilo v Metropolu, by měly následovat i další školy. O kvalitní řemeslníky především v technických oborech je na trhu práce nouze a vždy najdou uplatnění,“ dodala Bohdalová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám