Hlavní obsah

Ministerstvo práce poskytne na vzdělávání zaměstnanců 1,5 miliardy korun

Novinky, kil

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) vyhlásilo v rámci Operačního programu Zaměstnanost (OPZ) výzvu „Podnikové vzdělávání zaměstnanců“. Firmy i OSVČ se mohou ucházet o příspěvek od 500 tisíc až do 10 milionů korun na úhradu nákladů spojených s rozvojem lidských zdrojů. Zvýhodněni budou menší zaměstnavatelé a ti, kteří sídlí v hospodářsky problémových regionech.

Foto: Profimedia.cz

Firmy i OSVČ se mohou ucházet o příspěvek od 500 tisíc až do 10 milionů korun.

Článek

Příspěvek je možné získat na jazykové vzdělávání, obecné a specializované IT kurzy, tzv. měkké a manažerské dovednosti, účetní, ekonomické a právní kurzy a také na technické a jiné odborné vzdělávání.

Malé podniky jsou nositelem zaměstnanosti

„Malé a střední podniky jsou často nositeli zaměstnanosti v konkrétním regionu, a proto si zaslouží naši podporu,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Bodové zvýhodnění získá žadatel, jehož firma sídlí v některém z 57 měst, které vláda definovala ve svém usnesení č. 344/2013 jako hospodářsky problémové regiony.

Zvýhodnění projektů pro starší zaměstnance

Větší šanci získat podporu bude mít projekt, díky němuž zaměstnanci absolvují alespoň 40 hodin prezenčního vzdělávání. „Chceme, aby byl příspěvek použit na smysluplné a koncepční vzdělávání. Například kurzy tzv. měkkých dovedností mají význam pro lidi, kteří pracují ve vedení společností, administrativě či ve službách. Pro technické profese jsou důležitější zase odborné kurzy. V této oblasti evidujeme řadu zájemců s ohledem na poptávku trhu po technicky kvalifikovaných zaměstnancích,“ upřesnil náměstek pro ekonomiku a evropské fondy Martin Kučera. Lépe hodnoceny budou také projekty zaměřené na zaměstnance starší 54 let.

Jednodušší administrace

Žadatel si podle Kučery může předem zjistit, jestli má jeho projekt šanci uspět, mnohem jednodušší bude i samotná administrace. Díky jednotkovým nákladům, kdy u každé oblasti vzdělávání řídicí orgán OPZ stanovil pevnou částku odpovídající nákladům na jednu hodinu vzdělávání, odpadne nutnost předkládat účetní doklady, přehledové tabulky, pracovní výkazy, výpisy z bankovních účtů apod. „U podpořených projektů se zaměříme na kontrolu průběhu vzdělávacích aktivit na rozdíl od opakované kontroly účetních dokladů,“ doplnil náměstek Kučera.

Žádosti o podporu lze podávat od 1. 7. do 31. 8. 2016.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám