Hlavní obsah

Kromě angličtiny zaměstnavatelé nejčastěji požadují němčinu a francouzštinu

Novinky, kil

Dobrá znalost alespoň jednoho cizího jazyka je v současnosti předpokladem pro získání slušného zaměstnání. Nejčastěji jde o angličtinu, vzhledem k sousedství s Německem a Rakouskem je u nás frekventovaná také němčina.

Foto: Profimedia.cz

Angličtina je u nás stále nejžádanějším cizím jazykem.

Článek

Znalost dalších, a nejen evropských jazyků, se může stát dobrým východiskem pro start zajímavé kariéry – a nemusí jít pouze o záměr uplatnit se v zahraničí. Řada zahraničních investorů potřebuje lidi s dobrou znalostí jejich rodného jazyka, některé nadnárodní firmy v České republice navíc budují centra pro podporu svých aktivit v dalších zemích.

Tři čtvrtiny nabídek požadují znalost jazyka

„Podle našich zkušeností tři čtvrtiny pracovních nabídek obsahují požadavky na znalost cizího jazyka. Je vyžadována kromě manažerských funkcí většinou také u administrativních pracovníků a specialistů na podporu zákazníků, není ale výjimkou ani u kvalifikovaných dělnických profesí a některých typů služeb,“ říká Zuzana Lincová, ředitelka pracovního portálu Profesia.cz.

Dvě třetiny se domluví

V České republice se podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) alespoň jedním cizím jazykem domluví dvě třetiny lidí, což je pod průměrem EU. „Kromě angličtiny, jejíž znalost ve svých životopisech deklaruje 69 % uchazečů o práci na Profesia.cz, u nás lidé nejčastěji umějí německy (40 %), rusky (16 %), francouzsky a španělsky (shodně 4 %). Nejlepší jazykovou vybavenost uvádějí mladí lidé do 25 let. U mladších ročníků je patrná lepší znalost angličtiny, ostatní jazyky jsou více zastoupeny u starších ročníků – zejména němčina a ruština.

V příhraničí je žádaná němčina

Nejvíce se požadavky na jazykovou vybavenost objevují u firem působících v Praze, Jihomoravském a Olomouckém kraji. Ruštinu jako podmínku pro přijetí nejčastěji uvádějí zaměstnavatelé v Karlovarském kraji, kde je frekventovaným požadavkem také znalost němčiny – stejně jako v krajích Plzeňském, Královehradeckém a Olomouckém. Zatím poměrně zřídka zaměstnavatelé požadují znalost neevropských jazyků – nejčastěji jde o arabštinu, čínštinu a vietnamštinu; jedná se ale o řádově jednotky až desítky míst ročně.

Reklama

Výběr článků

Načítám