Hlavní obsah

Počet agenturních pracovníků roste, loni jich do firem šlo na čtvrt milionu

Počet pracovníků, které si firmy pronajímají od agentur práce, se za posledních pět let zvýšil o 62 procent. Zatímco v roce 2011 agentury poslaly podnikům 171.800 lidí, loni to bylo více než čtvrt milionu (277.400) osob.

Foto: Profimedia.cz

Každoročně se zvyšuje množství lidí, které agentury do firem umisťují.

Článek

Letos v polovině dubna v ČR existovalo 1762 pracovních agentur. Nejvíce jich úřad práce evidoval v letech 2008 a 2009, a to přes 2200. V roce 2005 jich byla zhruba polovina. Od roku 2011, kdy existovalo 1458 subjektů, počet znovu roste. Zvyšuje se každoročně i množství lidí, které agentury do firem umisťují.

Prvenství v agenturním zaměstnávání drží Británie

Agenturní pracovníci představují 0,9 procenta zaměstnanců v ČR. Podobné je to i v Itálii a Polsku. Nejvíc agenturních sil je v Británii, kde tvoří 38 procent zaměstnanců. Nejmenší podíl je ve Španělsku, a to 0,5 procenta.

V ČR údajně nejsou dobré podmínky

Situací v agenturách se začal zabývat Výzkumný ústav bezpečnosti práce. Zaměřil se na podmínky, kvalifikaci pracovníků, charakter práce, nábor, bezpečnost či přesčasy. Zástupci 55 procent agentur uvedli, že agenturní zaměstnávání nemá v ČR dobré podmínky. Přesto by devadesát procent agentur chtělo své podnikání rozšířit.

Ministerstvo práce chce nová pravidla

Ministerstvo práce se chystá pravidla agenturního zaměstnávání upravit. Původně ve svém loňském návrhu novely zákona o zaměstnanosti počítalo s tím, že by agenturní zaměstnanci mohli ve firmách tvořit maximálně 15 procent pracovníků. Od záměru resort nakonec upustil. Na agenturní zaměstnávání mířila kritika, která se týkala například špatných pracovních podmínek či nízkých mezd pronajímaných pracovníků. Agentury často zaměstnávají a do firem posílají cizince.

Zamezit obcházení zákoníku práce

Podle zástupců ministerstva práce by novela zákona o zaměstnanosti měla zjednodušit udělování povolení ke zprostředkování zaměstnání. Zavede i půlmilionovou kauci, kterou bude muset agentura složit. Novela zákoníku práce zase omezí "obcházení předpisů" u pracovní doby a odměňování, uvedli zástupci ministerstva. Odpovědnost za podmínky bude mít i zaměstnavatel, u něhož budou agenturní pracovníci pracovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám