Hlavní obsah

Boj o IT odborníky se přiostřuje

Právo, kil

Z údajů společnosti Monster, která provozuje portál na vyhledávání práce, vyplývá, že na pracovním trhu vzrůstá poptávka po odbornících na informační technologie (IT). Ve srovnání s loňským rokem Monster eviduje 15% nárůst počtu inzerátů firem hledajících na tyto pozice nové kolegy. Současně se ale zaměstnavatelé musí vyrovnávat s menším zájmem IT profesionálů o nabízenou práci.

Foto: Profimedia.cz

IT specialisté jsou nedostatkovou profesí.

Článek

„Přesto, že v IT oborech lze dosáhnout nadprůměrných výdělků, musí se firmy vyrovnávat s nedostatkem IT specialistů. V některých případech společnosti neváhají nabídnout uchazečům až o 30 % vyšší plat a k tomu ještě nadstandardní benefity jen proto, aby dané místo nezůstalo neobsazené,“ popisuje aktuální stav v IT Petr Kubačka, ředitel Monster Career CZ. Podobná situace jako v IT panuje také v dalších oblastech. Například o marketingové specialisty vzrostl proti minulému roku zájem o 23 %.

Technici míří do Německa, správci sítí do Británie

Vedle České republiky obsazuje Monster pracovní pozice také v zahraničí. Mezi Čechy patří k nejoblíbenějším destinacím pro výkon povolání Německo, Velká Británie a Rakousko. Do Německa nejčastěji odcházejí odborníci z technických profesí, zatímco ve Velké Británii nacházejí uplatnění správci počítačových sítí a pracovníci podpory uživatelů. Při rozhodování o cílové zemi sehrává zejména v případě Rakouska a Německa roli geografická a kulturní blízkost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám