Hlavní obsah

Absolventi VŠ mají přemrštěné nároky

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Absolventi českých vysokých škol požadují vyšší nástupní mzdu, než jaký je v současnosti standard. Vyplývá to z šetření personální agentury Grafton Recruitment, která se ptala studentů na jejich kariérní cíle a dovednosti.

Foto: Profimedia.cz

Čtvrtina doufá, že si vydělá 30 000 Kč, a další čtvrtina chce dokonce ještě více.

Článek

Třetina oslovených studentů si představuje nástupní plat ve výši 25 000 Kč. Čtvrtina doufá, že si vydělá 30 000 Kč, a další čtvrtina (23 %) chce dokonce ještě více. V průměru se přitom nástupní mzdy absolventů vysokých škol humanitních oborů pohybují mezi 15 a 20 tisíci a v případě technických oborů v rozmezí 20–25 tisíc. V Praze jsou nástupní mzdy absolventů o něco vyšší – absolvent VŠ se znalostí jednoho jazyka může začínat na 28 000 Kč a se znalostí dvou jazyků dokonce na 30–35 000 Kč.

Nejvíce absolventů zamíří do výroby

Nejvíce absolventů (38 %) hodlá podle průzkumu hledat budoucího zaměstnavatele v oblasti výroby. Populární jsou mezi absolventy i pozice v administrativě (30 %) a v managementu (30 %) anebo v oborech obchod a cestovní ruch (20 %) či finance (20 %).

Pouhých 16 % studentů má zájem hledat práci v oboru informačních technologií, které přitom skýtají obří potenciál, a dokonce nadstandardní nástupní mzdy. Pokud student absolvuje již při studiu alespoň základní praxi a ovládá jeden nebo více cizích jazyků, může dosáhnout na nástupní mzdu dokonce ve výši až 40 000 Kč.

Jazykové znalosti jsou nízké

Průzkum se zaměřil i na jazykové znalosti absolventů, ovšem výsledky nejsou právě oslnivé. Přitom pouze čtvrtina (25 %) aktuálně obsazovaných pracovních míst v nabídce Grafton Recruitment nemá znalost cizího jazyka jako podmínku. Středně pokročilou úroveň B1 a B2 vyžaduje 41 % pozic a pro 28 % volných míst je třeba ovládat cizí řeč na nejvyšší úrovni C1 a C2. Roste rovněž podíl pracovních míst, kde je vyžadována znalost dvou cizích jazyků (39 %).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám