Hlavní obsah

Poradna: Příliš dlouhá přestávka na oběd

Zaměstnavatel musí zaměstnanci podle zákoníku práce poskytovat přestávku na jídlo a oddech. Co když se však čerpání takové přestávky zaměstnanci nehodí a raději by pracoval v jednom kuse a odešel z práce dřív domů. Je toto možné? A ovlivní tuto situaci fakt, že zaměstnancem je matka, která se stará o dvě malé děti?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Je možné přikázat zaměstnanci hodinovou přestávku na oběd za předpokladu, že je to ustaveno v pracovní smlouvě? Jedná se o to, že podle pracovní smlouvy mám mít hodinovou přestávku na oběd a tudíž jsem zbytečně dlouho v práci, přitom bych se mohla doma věnovat dvěma malým dětem, které tím pádem skoro ani nestíhám vyzvedávat z družiny a školky.

Přestávka v práci na jídlo a oddech

Zaměstnavatel je podle zákoníku práce povinen poskytnout zaměstnanci přestávku v práci v délce nejméně 30 minut, a to nejdéle po šesti hodinách nepřetržité práce. Dobu čerpání přestávky určuje zaměstnavatel. Musí však přitom dodržovat některá pravidla - přestávky nesmí být poskytovány na začátku a na konci směn a přestávka sice může být rozdělená na více částí, jedna část však musí být dlouhá nejméně 15 minut. Přestávka v práci na jídlo a oddech se nezapočítává do pracovní doby.

Přestávku může zaměstnavatel prodloužit, a to buď jednostranně, nebo na základě dohody se zaměstnancem. Není však možné přestávku zkrátit. Zaměstnavatel proto musí zaměstnanci v každé směně delší než 6 hodin určit nejméně 30 minut přestávky.

Určité výjimky z výše uvedených pravidel existují pro zaměstnance vykonávající práce, které nemohou být přerušeny. I tito zaměstnanci však mají během směny nárok na přiměřenou dobu na jídlo a oddech.

Zvláštní podmínky zaměstnanců pečujících o děti

Pro zaměstnance pečující o děti platí v oblasti pracovní doby určitá zvláštní pravidla. Zaměstnavatel je jednak při zařazování zaměstnanců pečujících o děti do 8 let (15 let v případě osamělých zaměstnanců) do směn povinen přihlížet k potřebám těchto zaměstnanců.

Především však mají všichni zaměstnanci pečující o děti do 15 let právo na kratší pracovní dobu nebo její vhodnou úpravu, a to za podmínky, že o kratší pracovní dobu či jinou úpravu zaměstnanec požádá. Zaměstnavatel pak může takovou žádost odmítnout pouze v případě, že by vyhovění žádosti bránily vážné provozní důvody, které jsou však soudy vykládány velmi úzce.

I úpravy pracovní doby požadované zaměstnancem však mají své limity – zejména není možné požadovat úpravu, která by byla v rozporu se zákoníkem práce. Ani na žádost zaměstnance není možné vyloučení přestávky na jídlo a oddech nebo její zkrácení pod zákonné minimum (30 min) ani zkrácení či vyloučení bezpečnostní přestávky nebo nepřetržitého odpočinku.

Závěr

Z vašeho dotazu vyplývá, že v pracovní smlouvě máte sjednánu přestávku v práci na jídlo a oddech v délce 1 hodiny. Tuto délku přestávky proto musíte spolu se svým zaměstnavatelem dodržovat. Pokud se vám však takto dlouhá přestávka skutečně nehodí, můžete požádat o její zkrácení – maximálně však na zákonné minimum. Vzhledem k tomu, že pečujete o malé děti, bude zaměstnavatel povinen vaší žádosti o úpravu pracovní doby vyhovět, pokud mu v tom nebudou bránit vážné provozní důvody.

Odpovídal Tomáš Neuvirt z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám