Hlavní obsah

České zbrojovce se nedaří sehnat techniky, konstruktéry a vývojáře

– Uherský Brod

Česká zbrojovka z Uherského Brodu zvyšuje tržby a přijímá nové zaměstnance. Na trhu práce se jí přesto nedaří některá místa obsadit. Jak uvedl viceprezident pro vnější komunikaci společnosti Radek Hauerland, jedná se hlavně o technické profese, techniky, konstruktéry, vývojáře či technology.

Foto: archiv České zbrojovky a.s.

Česká zbrojovka v Uherském Brodě

Článek

„Loni jsme měli na začátku roku 1715 zaměstnanců, na konci 1800 zaměstnanců. Necelou stovku zaměstnanců jsme přijali. Letošní rok to bude možná trochu méně, ale přesto určitě budeme přijímat,” uvedl Hauerland.

Firma se potýká i s nedostatkem kvalifikované síly ve svém závodě na Slovensku, kde by letos chtěla rozšířit počet zaměstnanců z 80 na 200.

Velký zaměstnavatel s rekordními tržbami

Zbrojovka spolupracuje s Centrem odborné přípravy technické Uherský Brod, jehož studenti ve firmě po dokončení školy získávají práci. Technology či techniky se také snaží získávat z řad studentů vysokých škol, kterým nabízí stipendia nebo možnost zpracovat ve zbrojovce bakalářské či inženýrské práce. Někteří poté ve firmě zůstávají, jejich počet ale nepokrývá potřeby firmy.

Zbrojovka patří k největším zaměstnavatelům ve Zlínském kraji a nabízí v regionu nadprůměrný plat. Loňský rok byl pro ni navíc velmi úspěšný.

„Zřejmě překonáme předloňský rok 2014. Očekáváme tržby mezi 3,4 až 3,5 miliardami korun,” uvedl Hauerland. V roce 2014 společnost vykázala nejvyšší tržby ve své historii, dosáhly 3,321 miliardy korun. Zisk činil po zdanění 432 miliónů korun, za loňský rok by měl být podobný.

Foto: archiv České zbrojovky a.s.

Česká zbrojovka v Uherském Brodě

Společnost loni podle Hauerlanda vyrobila více zbraní než v roce 2014, kdy jich v Uherském Brodě vyrobili 256 569 kusů. Nejvíce jich putovalo do USA, které se loni podílely na tržbách společnosti téměř miliardou korun. Export tvořil asi 80 procent tržeb, společnost dodává do 94 zemí světa.

Přibývá zakázek od armády a policie

Podle Hauerlanda rostou všechny segmenty výroby, tedy i výroba dílů pro automobilový a letecký průmysl. Co se týče zbraní, nejvíce přibývá zakázek na jejich dodávky armádě, policii a dalším ozbrojeným složkám. „Přikládáme to situaci, která ve světě je,” dodal Hauerland.

Letos podle něj zbrojovku mimo jiné čeká třetí etapa přezbrojení české armády, což představuje dodávku tisíců útočných pušek a pistolí za asi 476 miliónů korun, a dodávka téměř 27 tisíc pistolí s příslušenstvím za asi 383 miliónů korun pro slovenské ministerstvo vnitra. O dalších zakázkách firma jedná.

Zbrojovka také připravuje investice za asi 250 miliónů korun. Budou se týkat výrobních a obráběcích center s cílem zjednodušit a zefektivnit výrobu. Firma chystá i novinky v oblasti pistolí a dlouhých zbraní, které ale představí až na výstavách během roku.

Česká zbrojovka má mateřský závod v Uherském Brodě, v Brně montuje zbraně pro lov a sport. Výrobní závod má v Novákách na Slovensku, v USA vlastní menšího výrobce pistolí. Devadesát procent akcií zbrojovky patří společnosti EHC CZUB, SE, zbylých deset procent členům představenstva.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám